13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:24
No menu items!

Parlamentul Bulgariei a fost dizolvat

spot_img

Parlamentul Bulgariei a fost dizolvat

Preşedintele Rosen Plevneliev a semnat miercuri un decret pentru dizolvarea parlamentului bulgar începând cu 15 martie şi programarea unor alegeri anticipate parlamentare pentru 12 mai.

Mandatul de patru ani al parlamentului s-a încheiat înainte de termen ca urmare a demisiei premierului Boiko Borisov depuse pe 20 februarie pe fondul unor proteste sociale de amploare.

Niciuna dintre cele trei mai mari formaţiuni din parlament nu și-a manifestat interesul pentru formarea unui guvern care să conducă ţara până în iulie când trebuiau să aibă loc alegerile parlamentare. În aceste condiții,  preşedintele Rosen Plevneliev a numit un guvern de tranziţie în frunte cu ambasadorul bulgar în Franţa, Marin Raikov, care să pregătească alegerile anticipate, asigurând funcţionarea instituţiilor în această perioadă de criză politică.

Potrivit preşedintelui grupului parlamentar GERB, de centru-dreapta, Krasimir Velcev, partidul său a dat dovadă de nouă etică în politică, pledând pentru creşterea veniturilor populaţiei. Majoritatea parlamentarilor au îngheţat salariile deputaţilor, miniştrilor şi preşedintelui şi a redus cu 20% cheltuielile administrative ale parlamentului.

La polul opus, se află Anghel Naidenov din Partidul Socialist Bulgar, de opoziţie, care este de părere că acest parlament a avut cea mai proastă performanţă din ultimii 23 de ani.

Potrivit analiştilor, GERB şi socialiştii au şanse aproximativ egale la alegerile anticipate, fiin evident că niciunul dintre cele două partide nu vor obține o majoritate guvernamentală şi vor fi nevoite să caute parteneri de coaliţie.

C.I.