16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:41
No menu items!

Parlamentarii vor Consiliu Naţional pentru Combaterea Torturii

spot_img

tortura

De parcă nu ar fi fost suficiente cele existente, o nouă instituţie abonată la bugetul de stat este pe cale să se înfiinţeze în România: Consiliul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Torturii.

Un grup de 13 senatori, printre care şi Nicolae Bădălău (pus sub acuzare de DNA în dosarul privind evaziunea fiscală de peste 70 de milioane de euron.r.), a depus un proiect de lege în acest sens, motivând că ţara noastră este parte a mai multor tratate internaţionale care reglementează prevenirea şi combaterea torturii şi că legislaţia internă nu concordă cu ceea ce România s-a angajat să facă.

Iniţiatorii proiectului de lege spun că este vorba despre monitorizarea condiţiilor de detenţie, dar şi a activităţilor din cadrul instituţiilor medico-sociale pentru persoanele cu dizabilităţi mintale – fie că este vorba despre instituții publice, fie că este vorba despre instituții private.

Nu trebuie uitat faptul că statul român ocupă locul al treilea în clasamentul privind numărul mare de plângeri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. România a pierdut peste 600.000 de euro în urma proceselor prin care unii deţinuţi s-au plâns de condiţiile improprii de detenţie. Numai anul trecut suma plătită de statul român s-a ridicat la aproape 120.000 de euro pentru rele tratamente şi condiţii improprii din spaţiile privative de libertate.

expunere de motive

proiect de lege privind înființarea Consiliului Național pentru Prevenirea și Combaterea Torturii

Parlamentarii recunosc faptul că există un proiect care să includă printre atribuţiile Avocatului Poporului şi prevenirea şi combaterea torturii, însă, spun ei, doar o instituţie de sine stătătoare poate asigura independenţa prevăzută de documentele internaţionale.

Proiectul de lege a intrat deja în circuitul legislativ, aşteptându-se, până la mijlocul lunii noiembrie, un punct de vedere al Guvernului privind implicaţiile bugetare.

Nicoleta Vera