3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 5:24
No menu items!

BNR a redus dobânda-cheie la un nou minim istoric: 4% pe an, începând de mâine

spot_img

sigla BNR mare

Banca Națională a României a decis, în ședința Consiliului de Administrație de marți, să reducă dobânda de politică monetară la un nou minim istoric de 4% pe an, de la 4,25%, începând cu 6 noiembrie 2013.

Totodată, banca centrală a decis să mențină nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Joi, BNR va prezenta raportul trimestrial asupra inflației.

Decizia de marți a băncii centrale este în acord cu așteptările majorității analiștilor, care estimau continuarea politicii de reducere a dobânzii-cheie. Astfel, Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a transmis recent rezultatul unui sondaj intern care acredita nivelul de 4% pe an, ca fiind noua decizie a BNR privind dobânda de politică monetară.

Un număr restrâns de participanţi la sondaj văd posibilă menţinerea dobânzii la 4,25%, în timp ce alţi analişti iau în calcul o diminuare a dobânzii la 3,75%. Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare în anul 2014 până la 3,75%, conform opiniei majorităţii analiştilor care au răspuns la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 3% şi 4%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% în luna noiembrie. În anul 2014, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi diminuate până la 12% conform celor mai multe opinii exprimate.

Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 10% şi 15%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la nivelul de 20% atât în luna noiembrie 2013 cât şi în anul 2014 conform celor mai mulţi analişti. Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 15% şi 20%.

Cosmina Croitoru