17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:00

Parlamentarii revin la pensii speciale. Ce bonusuri vor primi

spot_img

Proiectul de lege a fost aprobat marți de plenul comun al Camerei Deputaților și al Senatului

Parlament_plen_SZ

Plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat marți proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi “pentru”, 124 “împotrivă” și două abțineri. Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii care ies la pensie după ce au avut un singur mandat vor primi cu cel puţin 1.200 de lei mai mult. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 de lei.

Liberalii au anunțat că votează împotrivă.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

În comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că parlamentarii care au fost condamnaţi penal nu beneficiază de aceste pensii.

R.D.