19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:03
No menu items!

Părinții primesc zile libere plătite chiar și când școlile se închid pentru alegeri

spot_img

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de OUG care prevede acordarea zilelor libere plătite și pentru alte situații care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfășurării procesului electoral. De zile libere plătite beneficiază părinţii care au copii de până la 12 ani, iar plătită este de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

 

Zile libere pot fi luate și când activitatea didactică se desfășoară în scenariile 2 și 3, respectiv atunci când copiii merg la școală prin rotație (scenariul 2) sau când cursurile vor avea loc doar online (scenariul 3).

Numărul de zile libere se stabilește pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabilește aplicarea unui dintre scenariile menționate.

De asemenea, pentru aceste situații acordarea zilelor libere să fie limitată până la 31 decembrie 2020.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă și nu își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
 

Pentru situaţiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 sau 3, zilele libere plătite pentru părinţi se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau muncă la domiciliu.