10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 10:53
No menu items!

Parchetul General ÎNCĂ „evaluează situația” în cazul Turcescu

spot_img

Anunțul a fost făcut, marți, de procurorul general al României, Tiberiu Nițu

Turcescu_SZ

Așa-zisa „confesiune” a lui Robert Turcescu – care a declarat duminică seara că a fost ofițer acoperit și a prezentat, în acest sens, documente (un livret militar și mai mulți fluturași de salariu) atribuite Ministerului Apărării Naționale – este încă evaluată de procurorii Parchetului General – singura instituție care trebuie să stabilească dacă și în ce măsură Turcescu a încălcat Legea siguranței naționale.

Declaraţiile făcute de Robert Turcescu sunt evaluate de Parchet, pentru a se vedea dacă sunt indicii în legătură cu încălcarea legii penale, a declarat, marți, după ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul general Tiberiu Niţu.

Evaluăm împrejurările şi situaţia creată. Când vom lua o decizie, o vom comunica. Dacă această situaţie este de natură să constituie sau să ne ducă pe noi la concluzia că sunt indicii în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni, ne sesizăm. Dacă nu, nu.

Tiberiu Nițu
procuror general al României

Întrebat cât va dura evaluarea, Niţu a spus că nu poate să dea o dată până la care se va stabili o decizie.

Întrebat despre declarația făcută marți de fostul ministru al apărării, Corneliu Dobriţoiu, potrivit căruia Parchetul Militar ar trebui să se autosesizeze după afirmaţiile lui Robert Turcescu, Nițu a spus: „Pentru a ne sesiza nu trebuie să ne confirme nimeni nimic. Noi verificăm dacă sunt indicii în legătură cu încălcarea legii penale„.

Sursa Zilei arăta luni că, potrivit legii, sunt două posibilități în acest caz, iar ambele trebuie lămurite de procurori. Prima – dacă Robert Turcescu a fost într-adevăr ofițer acoperit, atunci a încălcat Legea siguranței naționale când și-a devoalat statutul. Doar o anchetă a procurorilor militari trebuie să stabilească încadrarea și apoi să-l trimită pe Turcescu în fața judecătorilor. A doua posibilitate este ca Robert Turcescu să nu fi fost ofițer acoperit, iar dezvăluirea de duminică să fi fost o înscenare. Și aici, tot procurorii trebuie să stabilească dacă prin acțiunea sa, Turcescu a adus vreo atingere sau vreo amenințare la siguranța națională.

Teoretic, fluturașii de salariu și ștampila MApN de pe documentele publicate de Robert Turcescu atrag competența procurorilor Secției Militare, care este coordonată de procurorul general adjunct Codruț Olaru, coleg de listă cu Robert Turcescu în 2012, atunci când s-a aflat de gradele date de MApN unor personalități din Ministerul Public, dar și din viața politică.

R.D.