18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 0:38
No menu items!

Papagalul gri african

spot_img

Papagalul gri african

Psittacus Erithacus sau papagalul Jako este o specie de papagali exotici, originară din pădurile Africii de Vest și Centrale, descrisă sub două subspecii: papagalul de Congo şi papagalul Timneh de Nigeria. Papagalul gri african trăiește pe Costa de Fildeş, în Kenia de est și de vest, Angola din nord până în sud, Congo de sud și Tanzania de nord-vest.

Papagalii africani gri sunt păsări foarte active, cu voce moderată, foarte curioși, plini de energie și foarte robuști. Le place să se scalde, sunt blânzi, foarte jucăuși și prietenoși. Ca păsări de colivie, sunt foarte îndrăgiţi, uimind prin inteligența lor. Sunt foarte apreciați pentru capacitatea de a învăța, de a imita vocea umană, trucuri și alte sunete, fiind considerați cei mai vorbăreți papagali.

Elementul principal al hranei îl constituie fructul palmierului de ulei, dar consumă cu plăcere fructe și legume, semințe, nuci, cereale boabe, minerale şi hrană încolțită. Dacă sunt hrăniți în mod nepotrivit, pot ajunge obezi. Cu cât voliera este mai mare, cu atât este mai bine, pentru a avea libertate de mişcare a aripilor şi loc de joacă. Scot sunete şi fluierături vesele, iar, dacă le tulburăm liniştea, sfârâie adânc.

În mod special, sunt renumiţi pentru talentul de a imita voci şi pentru abilităţile empatice cu care natura i-a înzestrat, deoarece simt cele mai ascunse stări sufleteşti ale persoanelor apropiate şi oferă sprijin afectiv celor care suferă în tăcere. Au nevoie să li se permită accesul în intimitatea prietenilor lor, pentru ca ei să se simtă pe deplin fericiţi şi mulţumiţi că au reuşit să producă o schimbare pozitivă în viaţa celor apropiaţi. Le place să exploreze pe îndelete întregul spaţiu în care locuiesc şi este bine să li se permită gradual acest lucru şi pentru perioade scurte, după ce se iau măsurile de protecţie şi prevenire a evadării şi a accidentării.

Pot deprinde rapid diferenţierea numerelor, a culorilor şi a formele prezentate în cadrul unor lecţii organizate, demonstrându-şi calităţile de învăţare şi procesare corectă a informaţiilor primite. Mai mult decât orice, aceşti papagali au nevoie de prezenţa constantă a oamenilor alături, fiind genul de prieteni pe care îi păstrezi pentru tot restul vieţii şi având capacitatea să schimbe în bine personalitatea şi relaţiile din cadrul întregii familii.

Roxana Mera

Articolul precedent
Articolul următor