23.9 C
București
marți, 3 august 2021 - 23:46

Papa Francisc: Maica Tereza va fi proclamată sfântă

spot_img

Maica Tereza, care a lucrat cu cei săraci din oraşul Calcuta, va fi proclamată sfântă pe 4 septembrie 2016, conform ultimelor declaraţii ale Papei. Papa Francis a deschis calea pentru sfinţenie anul trecut, când a recunoscut un al doilea miracol atribuit Maicii Tereza.

Maica Tereza a fondat o sororitate care se ocupă de 19 case şi a câştigat Premiul Nobel pentru Pace. A murit în 1997, la vârsta de 87 de ani, şi a fost beatificată în 2003.

Născută Agnese Gonxha Bojaxhiu în 1910, a crescut în ceea ce era atunci Imperiul Otoman, acum actuala capitală a Macedoniei, Skopje. La vârsta de 19 ani s-a alăturat ordinului irlandez Loreto, iar în 1929 a fost trimisă în India, unde a predat la o şcoală din Darjeeling sub numele de Tereza.

În 1946 s-a mutat în Calcuta pentru a ajuta săracii, iar un an mai târziu a înfiinţat un ospiciu şi o casă pentru copiii abandonaţi. În 1950 a fondat Misionarele Carităţii. Sororitatea are acum peste 4500 de călugăriţe la nivel mondial. A cunoscut succesul în întreaga lume pentru munca sa din Calcuta, însă criticii au acuzat-o că încalcă într-un fel limitele catolicismului, prin amestecarea cu dictatorii şi acceptarea de fonduri de la aceştia pentru organizaţiile ei caritabile.

La cinci ani după moartea ei, Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut un prim miracol al Maicii Tereza, deschizând calea pentru beatificarea acesteia în 2003. El a considerat că vindecarea Monicăi Bersa de o tumoare abdominală, prin plasarea unei poze cu Maica Tereza pe abdomen, a fost rezultatul intervenţiei supranaturale.

În decembrie 2015, Papa Francis a recunoscut un al doilea miracol, care implica vindecarea unui bărbat din Brazilia, afectat de mai multe tumori cerebrale, în anul 2008. Omul spune că a fost vindecat în mod neaşteptat după ce preotul său s-a rugat pentru intervenţia Maicii Tereza.

Octavian Cătuşanu