21.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 10:41
No menu items!

Papa Francisc, internat în spital pentru o infecţie respiratorie

spot_img

Papa Francisc a petrecut o „noapte bună” în spital, a declarat o sursă de la Vatican joi, la o zi după ce pontiful a fost internat la Roma pentru o infecţie respiratorie, o veste liniştitoare despre liderul Bisericii Catolice, care la 86 de ani suferă de probleme de sănătate cronice, transmite AFP, transmite Agerpres.

Noaptea pe care papa a petrecut-o în spital a fost „liniştită”, iar personalul care îi monitorizează starea este „foarte optimist”, a relatat agenţia italiană de presă ANSA, citând surse spitaliceşti.

Informaţiile contradictorii „distilate” miercuri de Vatican au stârnit îngrijorări cu privire la starea reală de sănătate a papei Francisc.

După ce a anunţat „un control programat”, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a transmis în cele din urmă, miercuri seară, că papa Francisc suferă de „o infecţie respiratorie”.

„În ultimele zile, papa Francisc a avut dificultăţi de respiraţie şi (…) a fost internat la policlinica A. Gemelli pentru controale medicale”, potrivit lui Matteo Bruni.

Aceste analize „au dezvăluit o infecţie respiratorie” fără legătură cu COVID-19, iar Papa va trebui să urmeze un tratament în spital, timp de „câteva zile”, a spus el.

Pontiful ar trebui să poată oficia, însă, slujba din Duminica Floriilor de la Vatican, „dacă nu apare ceva neprevăzut”, potrivit surselor din spital citate de ANSA.

Agenda papei include participarea la celebrări din Săptămâna Mare şi de Paşte. De asemenea, suveranul pontif este aşteptat la Budapesta la sfârşitul lunii aprilie.

– Demisia nu este exclusă –

Această spitalizare a luat pe toată lumea prin surprindere, mai ales că miercuri dimineaţă papa Francisc a participat, ca în fiecare săptămână, la audienţa generală din Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, în timpul căreia a apărut zâmbind, salutând credincioşii din „papamobil”.

Papa Francisc, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile din mai 2022 din cauza durerii cronice la genunchi de care suferă, a fost internat timp de zece zile la Spitalul Gemelli în iulie 2021 pentru o operaţie majoră la colon. El a recunoscut că a avut „sechele” de la anestezie, ceea ce l-a determinat să excludă până acum o operaţie la genunchi.

Durerea de genunchi, care l-a forţat în special să anuleze mai multe întâlniri în 2022 şi să amâne o călătorie în Africa, se află în centrul conjecturilor referitoare la posibila sa demisie.

Liderul Bisericii Catolice a lăsat întotdeauna deschisă această posibilitate. Predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a demisionat în 2013, luând lumea prin surprindere.

După ce a evocat în iulie posibilitatea „de a se da deoparte”, el a declarat în februarie că demisia unui papă „nu trebuie să devină o modă”, asigurând că această ipoteză nu figurează „deocamdată” pe agenda sa.

Papa este asistat constant de o echipă de îngrijitori, fie la Vatican, fie în timpul călătoriilor sale în străinătate.

O măsură de precauţie cu atât mai necesară în contextul în care pontiful octogenar are un istoric medical problematic – la 21 de ani a fost la un pas de deces din cauza pleureziei şi a suferit o ablaţie parţială la unul dintre plămâni.

D.Constantin