13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:25
No menu items!

Papa Francisc a ajuns în Slovacia

spot_img

Papa Francisc a sosit, duminică, în Slovacia, după o scurtă escală la Budapesta, pentru o vizită oficială care va dura până miercuri. În agenda vizitei apostolice, sunt cuprinse întâlniri cu supravieţuitori ai Holocaustului şi cu membri ai comunităţii rome, relatează Agerpres, conformAFP. În cursul serii, papa a avut primele întâlniri, găzduite la nunțiatura apostolică: cu membrii Consiliului Ecumenic al Bisericilor din R. Slovacă și, succesiv, cu membrii Ordinului Iezuit.

Suveranul pontif, care în cursul vizitei la Budapesta a pledat pentru ”deschiderea” faţă de ceilalţi în discuţia avută cu premierul ungar Viktor Orban, acesta cerându-i la rândul său ”să nu lase să piară Ungaria creştină”, a fost primit la Bratislava de şefa guvernului slovac, Zuzana Caputova.

Pentru a marca sosirea sa, clopotele a 2.627 de biserici catolice slovace au bătut în acelaşi timp în momentul aterizării avionului suveranului pontif.

Papa Francisc se va întâlni luni cu membri ai comunităţii iudaice, inclusiv cu supravieţuitori ai Holocaustului.

Marţi, el se va deplasa în regiunile cele mai sărace ale Slovaciei, unde va avea discuţii în special cu reprezentanţi ai comunităţii rome, iar miercuri va reveni la Bratislava pentru a ţine o slujbă în aer liber la locul pelerinajului din Sastin, în acceaşi zi urmând să se întoarcă la Roma.

Prima întâlnire stabilită în agenda vizitei în Slovacia a avut loc duminică la ora 16.30, la nunțiatura apostolică din Bratislava, unde Episcopul Romei era așteptat de membrii Consiliului Ecumenic al Bisericilor din R. Slovacă.

Papa s-a prezentat ca ”pelerin în Slovacia” și a manifestat bucuria pentru faptul că la prima întâlnire îi are ca oaspeți pe membrii Consiliului Ecumenic, ”un semn”, a afirmat papa în discursul său, ”că credința creștină este și vrea să fie în această țară germen de unitate și plămadă de fraternitate”, expresie a angajării pe un drum comun pentru ”a trece de la conflict la comuniune”.

Călătoria apostolică a papei în Slovacia se încheie miercuri, 15 septembrie, comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria Îndurerate – sărbătoare civilă și religioasă deosebit de îndrăgită în rândul creștinilor din Slovacia.