14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 0:38

Panică în Paris: aproape 170 de copii sunt intoxicați cu plumb după incendiul de la Notre-Dame

spot_img

Situație alarmantă la Paris, la trei luni de la incendiul care a mistuit Catedrala Notre Dame. Aproape 170 de copii au fost testați, rezultatele indicând un nivel îngrijorător de mare de plumb în sânge, transmite AFP, citată de Agerpres.

Numărul copiilor depistaţi la controlul nivelului de plumb în sânge după poluarea provocată de incendiul la catedrala Notre-Dame din Paris s-a dublat în luna iulie, potrivit unui bilanţ oficial publicat marţi de autoritățile franceze.

Potrivit documentului, sute tone de plumb conţinute în fleşa octogonală în formă de „săgeată” şi în acoperiş s-au topit şi o parte din acest metal toxic s-a răspândit sub formă de particule.

Printre noii copii testaţi, şase se situează în „pragul de vigilenţă” (25 până la 50 de micrograme de plumb pe litru de sânge) şi unul depăşeşte pragul de declarare obligatorie a saturnismului (50). Acest copil este elev la o şcoală din apropierea catedralei. La sfârşitul lunii iulie, din cauza concentraţiei mari de plumb din zonă, autoritățile au luat măsura închiderii unității școlare.

Potrivit primăriei Parisului, 15 creşe şi şcoli situate în vecinătatea imediată sau mai depărtată a celebrei catedrale sunt vizate de măsuri de profilaxie extreme.