14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 2:28

Pacienții cu arsuri grave vor beneficia de concediu și indemnizație până la vindecare

spot_img

Pacienții cu arsuri grave vor beneficia de concediu și indemnizație pe toată durata tratamentului, inclusiv în perioada de recuperare. Ministerul Sănătăţii schimbă legea, după ce Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamţ, a fost la un pas să  rămână fără concediul medical.

Pacienții cu arsuri grave vor beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată durata tratamentului, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevede un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, elaborat de ​Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății.

Proiectul a fost elaborat de urgență, pornind de la cazul medicului Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave în incendiul din noiembrie anul trecut din secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, însă nu putea beneficia de concediu medical pe toată durata recuperării din cauza unor lacune legislative.

Modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Proiectul de modificare a Ordonanței de Urgență va fi propus spre aprobare în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

                                                                                                            Adina Silav