15.7 C
București
joi, 23 mai 2024 - 11:13
No menu items!

Păcănelele ar putea dispărea din baruri: Deputații vor să le permită doar în cazinouri

spot_img

pacanele

Deputații vor dezbate un proiect de lege care prevede dispariția jocurilor de noroc de tip slot-machine (păcănele) din toate spațiile în care există acum, inclusiv din unitățile Loteriei Romane.

Deputații au pregătit un proiect legislativ care modifică ordonanța privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc și vizează scoaterea „păcănelelor” din toate spațiile în care există acum, inclusiv din unitățile Loteriei Romane.

Singura excepție o vor constitui cazinourile, care vor putea deține acest tip de jocuri.

„Din păcate, sunt foarte mulți oameni care, în două-trei zile, își bagă tot salariul în aceste jocuri mecanice. Eu am fost președinte de club sportiv municipal și am avut un handbalist care câștiga 2.200 de euro în municipiul Satu Mare, avea casă, masă, dar cheltuia toți banii la ‘păcănele’ și după aia venea cu mâna întinsă și cerea împrumut 10-20 de euro ca să poată trăi. Aceste jocuri de noroc acționează ca un drog și sunt foarte periculoase. În momentul de față, nu există, practic, nicio restricție, oriunde pot apărea. În mare parte sunt în baruri, omul de rand acolo este obișnuit, în cartiere, în ‘bombe’, barurile astea, din păcate, de acolo își iau câștigul, de la aceste ‘păcănele’. Eu am văzut aparate în autogări, chiar și în săli de sport”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului de act normativ, deputatul Gabor Kereskenzi.

În motivarea proiectului de lege, deputații susțin că, potrivit statisticilor, firmele organizatoare de jocuri de noroc din România au înregistrat, în 2007, încasări mai mari cu 65% decât în 1999.

„Studiile internaționale arată că aparatele de tip slot-machine prezintă cel mai ridicat risc de a dezvolta dependență. Consecințele sociale și psihologice ale dependenței de joc sunt deosebit de grave, atât la nivelul persoanelor afectate, care se confruntă cu rate ridicate de suicid, cât și la nivelul familiilor acestora”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

A.V.