25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:20
No menu items!

Orășencele sunt mai preocupate de carieră, decât de copii

spot_img

Româncele cu venituri şi educaţie medii şi superioare, din oraşele mari ale ţării, au primul copil în medie la 29 de ani, aproape o treime aleg să nască într-o clinică privată, iar majoritatea preferă naşterea prin cezariană şi înainte, şi după 30 de ani, potrivit unui studiu GfK.

Potrivit studiului, 29 de ani este vârsta medie la care româncele din oraşele mari ale ţării, cu venituri şi educaţie medii şi peste medie, au primul copil. Procentul femeilor din oraşele mari, cu venituri şi educaţie medii şi peste medie, care au născut în ultimii trei ani în clinici private este de 15%. Astăzi, 32% aleg să nască într-o maternitate privată. Întrebate care sunt cele mai importante motive pentru care aleg o maternitate privată, cele mai multe respondente au considerat confortul ca fiind cel mai important criteriu (21%), urmat de igienă (18%), medicul care le urmăreşte sarcina (16%) şi echipamentele moderne (12%).

În ceea ce priveşte modalitatea de a naşte, studiul arată că 55 la sută dintre femeile care rămân însărcinate ar alege naşterea naturală – fără anestezie (26%), cu anestezie epidurală (25%) sau naştere în apă (patru la sută), însă pe măsură ce se apropie momentul naşterii, procentul tinde să se modifice în favoarea naşterii prin operaţie cezariană.

Astfel, dintre femeile sub 30 de ani, 41% aleg naşterea naturală şi 59% preferă naşterea prin cezariană. După 30 de ani procentul de naşteri prin operaţie cezariană creşte substanţial şi ajunge până la 82% în cazul femeilor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care româncele aleg să nască prin operaţie cezariană este teama de durere, menţionată de 84% din femeile participante la studiu.

Referitor la alăptarea în România, sondajul indică faptul că 80% dintre femeile care au născut deja cel puţin un copil au alăptat la sân. În ceea ce priveşte însă durata perioadei de alăptare, jumatate dintre ele declară că au alaptat pentru mai puţin de şase luni, principalele motive fiind lipsa informaţiilor adecvate şi a unor consilieri care să acorde suportul necesar în procesul de alăptare.

Sondajul a fost realizat de GfK, la cererea MedLife, în rândul femeilor însărcinate sau cu copii în vârstă de maxim 3 ani, din oraşele mari ale ţării, cu peste 200 000 locuitori, cu venituri medii şi peste medie şi educaţie medie şi superioară. Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eşantion de peste 200 de femei, dintre care 25% – femei însărcinate – şi 75% – femei cu copii.