16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:12
No menu items!

ONU cere anchetă „aprofundată” în cazul Navalnîi și atrage atenția asupra practicii rusești de otrăvire a opozanților

spot_img

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut marţi o anchetă „aprofundată, transparentă, independentă şi imparţială” a autorităţilor ruse asupra „crimei extrem de grave” comise asupra opozantului Alexei Navalnîi, ieşit din comă după ce a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Michelle Bachelet afirmă, într-un comunicat oficial, că „a nega necesitatea unei anchete aprofundate, independente, imparţiale şi transparente asupra acestei tentative de asasinat nu constitutie un răspuns adecvat”.

Înaltul Comisar a precizat că agenţii neurotoxici şi izotopii radioactivi precum Noviciok, despre care specialiştii germani afirmă că a fost folosit pentru otrăvirea lui Navalnîi, şi Poloniu-210 sunt substanţe sofisticate extrem de greu de procurat. „Acest lucru ridică numeroase întrebări: De ce ar folosi cineva astfel de substanţe? Cine le foloseşte? Cum au fost obţinute?”, a declarat ea.

„Numărul de cazuri de otrăvire sau alte forme de asasinare ţintită asupra unor actuali sau foşti cetăţeni ruşi, atât în Rusia, cât şi pe teritoriu străin, în ultimele două decenii este profund tulburător„, a mai spus Michelle Bachelet, potrivit Reuters.

Întrebat despre vinovaţi, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar, Rupert Colville, a afirmat că nu este „în poziţia de a face acuzaţii directe”, în cadrul unei conferinţe de presă a ONU la Geneva.

În vârstă de 44 de ani şi opozant al Kremlinului, Navalnîi este îngrijit într-un spital din Berlin, iar guvernul german, dar şi alte state occidentale arată cu degetul spre autorităţile ruse.

Noviciok este un agent neurotoxic conceput în epoca sovietică în scopuri militare.

În ceea ce le priveşte, autorităţile ruse resping orice implicare. Luni, Moscova a denunţat tentativele „absurde” de a acuza Rusia. „Orice încercare de a asocia Rusia în vreun fel la ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil în opinia noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.