11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:59
No menu items!

Omul poate să distingă cel puțin 1.000 miliarde de mirosuri diferite

spot_img

miros

Omul poate distinge cel puțin 1.000 miliarde de mirosuri diferite, mult mai mult decât cifra de 10.000 avansată până acum de știință, arată un studiu american preluat vineri de AFP.

Oamenii de știință apreciază de câteva decenii că nasul uman nu poate detecta decât 10.000 de mirosuri, spune Leslie Vosshall, director al laboratorului de neurogenetică de la Universitatea Rockefeller din New York, coautor al studiului publicat în revista americană Science.

„Este numărul general acceptat, însă cercetarea noastră arată o capacitate umană mult mai mare de a distinge variații de miros decât se credea”, subliniază cercetătoarea, adăugând că

ar fi fost surprinzător ca mirosul uman să fi fost atât de limitat, ținând seama că celelalte simțuri sunt mult mai dezvoltate. Astfel, ochiul, cu trei receptori de lumină, poate vedea până la 10 milioane de culori, iar urechea umană distinge 340.000 de sunete. Deși are 400 de senzori olfactivi, se credea că nasul ar putea simți doar 10.000 de mirosuri.

În cadrul studiului, cercetătorii au pus 26 de persoane în prezența unui număr mare de combinații complexe a 128 de substanțe odorante diferite, cu miros de iarbă, citrice sau diverse produse chimice. „Nu am vrut ca mirosurile să fie recunoscute ușor, așa încât majoritatea amestecurilor create de noi au fost neplăcute și ciudate”, afirmă cercetătoarea. Li s-a cerut apoi voluntarilor să facă 264 de comparații între diferitele amestecuri și mirosuri cunoscute.

Plecând de la aceste eșantioane, oamenii de știință au extrapolat pentru a aprecia câte mirosuri poate distinge un om dacă i se dau toate combinațiile posibile ale celor 128 de substanțe odorante, iar cifra este astronomică: ei au stabilit că un om poate distinge cel puțin 1.000 miliarde de mirosuri.

C.A.