19.8 C
București
marți, 16 august 2022 - 6:46
No menu items!

Oficial francez: Pericol de accidente aviatice! Armata rusă bruiază sistemele de navigație ale avioanelor comerciale

spot_img

Armata Rusiei care deține aparate de bruiaj reușește să perturbe sistemele de navigaţie prin satelit ale avioanelor comerciale din zona Mării Negre, Finlanda de est și enclava Kaliningrad, conform lui Benoit Roturier, responsabil pentru navigaţia prin satelit al Autorității aeriene din Franța.

Problemele au fost reclamate de piloții de pe liniile comerciale din regiunile citate, care spun că au evitat până acum situații grave, dar aparatele de la bord care indică avertismente în cazul unor urgențe pornesc alarmele, ceea ce le poate distrage atenția. Totul este posibil, susține oficialul francez, fără intenție însă, de la camioanele ruseşti echipate cu aparate de bruiaj, care sunt de asemenea folosite pentru a proteja trupele şi instalaţiile de rachete ghidate prin GPS, spre ţintele lor.

„Pentru moment, nu cred că intenţia este de a perturba aviaţia civilă. Este o pagubă colaterală”, a mai declarat Benoit Roturier.

Oficialul mai susține că chiar dacă nu s-a întâmplat nimic grav până acum, statele europene ar trebui să stabilească planuri de urgenţă în caz de disfuncţie a acestor sisteme prin satelit. Mai ales țările care sunt „mai aproape de front”, a adăugat responsabilul aviației franceze, fără să nominalizeze vreun stat.

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană a mai avertizat că există o „probabilitate sporită de probleme” cu sistemele prin satelit utilizate de avioanele comerciale. Industria aeronautică utilizează în general o singură frecvenţă GPS pentru navigaţia prin satelit, dar există şi tehnologii de urgenţă în caz de pierdere a semnalului.

„În Franţa, un singur camion echipat cu un puternic aparat de bruiaj ar putea aplatiza un sfert din spaţiul aerian francez”, a făcut, o comparație, Benoit Roturier.

„Este îngrijorător pentru aviaţia civilă. Zone vaste situate în afara zonelor de conflict ar putea fi afectate”,  mai avertizat el.

M. Nedelcu