20 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 23:11
No menu items!

GIP: Apărarea Cameliei Bogdan s-a prăbușit

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat deja principala apărare a Cameliei Bogdan în procesul în care judecătoarea contestă decizia CSM de a o exclude, pentru a doua oară, din magistratură, anunță Grupul de Investigații Politice. 

Potrivit grupul.ro, Camelia Bogdan susține, prin avocații săi, că toate rezoluțiile din perioada 2018-2019 date de șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, ar fi lovite de nulitate, așadar și acțiunea disciplinară care a stat la baza deciziei CSM din 2 aprilie 2018 de a o exclude pe Bogdan din magistratură. Motivul, susține Camelia Bogdan, ar fi că prelungirea mandatului lui Netejoru ar fi încălcat dreptul UE.

Numai că judecătoarea Bogdan nu e primul magistrat cu probleme care a formulat această apărare, iar Înalta Curte s-a pronunțat deja pe acest subiect, arată grupul.ro

Prin Decizia nr. 15 din 14 martie 2022, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curți a anulat apărările judecătorilor și procurorilor care încearcă să scape de dosare disciplinare prin invocarea tezei ca Lucian Netejoru ar fi fost menținut nelegal în funcția de inspector șef interimar al Inspecției Judiciare. Înalta Curte a decis că menținerea în funcție a lui Netejoru „nu este de natură sa dea naștere unor îndoieli legitime cu privire la utilizarea prerogativelor și a funcțiilor Inspecției Judiciare ca instrument de presiune asupra activității judecătorilor și a procurorilor sau de control politic al acestei activități”.

Așadar, concluzionează GIP, rezoluția Inspecției Judiciare prin care s-a propus CSM sancționarea Cameliei Bogdan e perfect legală.

Reamintim că, în 2 aprilie 2018, Secția de judecători a CSM a constatat că judecătoarea Bogdan a „săvârșit abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit.o) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, respectiv „nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”. Ca urmare, judecătorii din CSM au decis  în unanimitate că „se justifică aplicarea față de pârâta judecător Camelia Bogdan a celei mai grave sancțiuni și anume excluderea din magistratură.”

Pe 12 aprilie, ICCJ urmează să se pronunțe pe recursul formulat de Camelia Bogdan împotriva deciziei de excludere.

Emanuel Stan