11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:41
No menu items!

O scrisoare pierdută între palate: rechemarea lui George Maior din SUA

spot_img

Premierul susține că nu a primit de la fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, documentul oficial privind rechemarea lui George Maior din funcția de ambasador al României în Statele Unite.

„Nu am primit nicio solicitare de retragere din partea domnului Meleșcanu. O semnam și o trimiteam la Cotroceni, dacă primeam această solicitare. O să vorbesc cu doamna ministru Ramona Mănescu. Nu am primit niciun document pentru rechemarea lui George Maior. A fost o decizie politică la momentul acela, dar acea hârtie care trebuia trimisă la Cotroceni nu a venit”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă, joi, în județul Argeș.

Teodor Meleșcanu a anunțat, pe 8 mai 2019, că după ce Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoare la domnul ambasador Maior, concluzia a fost decizia de rechemare a ambasadorului SUA, documentul fiind trimis și la Președinție, ca propunerea de rechemare a lui George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington.

Ambasadorul George Maior a afirmat, vara trecută, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care se cerea verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ulterior, MAE a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior, nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat „să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat”. În acest context, ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

Potrivit unor surse politice, solicitarea nu a ajuns nici pe masa Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele Klaus Iohannis este cel care va semna procedura de rechemare la post a unui ambasador. 

E. Stan