17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 12:29
No menu items!

O parte din dosarul Realitatea a ajuns de la DNA la Secția de anchetare a magistraților. Pentru Elan Schwartzenberg se cere redeschiderea anchetei

spot_img

Dosarul în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție începeau în 2013 cercetările penale pentru posibila finanțare a televiziunii Realitatea TV din evaziunea cu produse petroliere, precum și a modului în care la această televiziune s-au schimbat diferite patronate, ia o nouă turnură.

În ceea ce privește a doua parte, procurorii DNA aveau suspiciunea că televiziunea a trecut din proprietatea lui Sorin Ovidiu Vîntu la omul de afaceri Elan Schwartzenberg și ulterior de la acesta la Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru prin diferite falsuri în acte.

Inițial, la finalul anului trecut procurorul DNA care instrumenta dosarul a dispus soluția clasării față de mai multe persoane, cam toate din ”tabăra” lui Elan Schwartzenberg dar la sfârșitul lunii ianuarie procurorul ierarhic superior a infirmat soluția. Dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel București care trebuie să decidă dacă aprobă redeschiderea urmăririi penale.

”La data de 19 decembrie 2018, în cauza cu nr. 161/P/2013 procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, soluție care ulterior, la data de 30 ianuarie 2019, a fost infirmată de procurorul ierarhic superior. În acest moment, cauza se află la pe rolul Curții de Apel București unde judecătorii urmează să se pronunțe asupra cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale”, se arată într-un răspuns primit de redacția Sursa Zilei de la Direcția Națională Anticorupție.

Printre cei vizați de cererea de redeschidere sunt Elan Schwartzenberg, fratele acestuia, Fabian, Liviu Luca, un fost deputat PSD Marius Manolache, Maricel Păcuraru, precum și Radu Nemeș, condamnat într-un dosar separat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu câteva zeci de milioane de euro.

În acest dosar Curtea de Apel București a fixat un nou termen pentru 5 martie.

În cursul anului trecut, din dosarul deschis în 2013 s-a disjuns un nou dosar care a fost înregistrat cu număr de 2018 și în care erau vizate mai multe persoane din tabăra ”Gușă-Păcuraru” pentru diferite fapte penale făcute în gestionarea companiilor preluate de la Sorin Ovidiu Vîntu, printre care și Petromservice, precum și procedura de insolvență a televiziunii Realitatea.

Procurorul care instrumenta inițial dosarul pregătiseră rechizitoriul pentru trimiterea în judecată a acestor persoane însă demersul a fost infirmat de procurorul ierarhic superior.

”În cursul anului 2018, din dosarul penal nr. 161/P/2013, cunoscut în spațiul public ca și «Dosarul Realitatea» s-a disjuns cauza cu nr. 97/P/2018. De asemenea, la data de 15 ianuarie 2019, a mai fost infirmat și rechizitoriul întocmit în dosarul 97/P/2018 iar cauza penală a fost declinată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) spre competentă soluționare”, se mai arată în răspunsul primit de redacția Sursa Zilei de la Direcția Națională Anticorupție.

Surse judiciare au explicat pentru Sursa Zilei că cel mai probabil demersul de infirmare a rechizitoriului vine de la faptul că în dosar era vizată de cercetări și judecătoarea care gestionează procedura de insolvență a televiziunii Realitatea, magistrat suspectat că a făcut jocurile taberei ”Gușă-Păcuraru” prin prelungirea procedurii de insolvență peste termenul prevăzut expres de lege.

Cristi Ciupercă