-0.9 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 2:52
No menu items!

O nouă lecție a Italiei! Cât de îngrozitoare pot fi sechelele după vindecarea de COVID-19 (NYT)

spot_img

Simptomele debilitante pot dura mult după ce corpul unei persoane a scăpat de coronavirus, o realitate cu care se confruntă acum italienii, transmit corespondenții New York Times, la Roma și Milano. Persistența virusului și durata convalescenței au devenit subiecte de conversație în nordul Italiei, unde unii dintre cei mai îndurerați italieni se regăsesc în incertitudine fizică și financiară, incapabili să scape de boală și oboseală și să revină la muncă, scriu Jason Harowitz și Emma Bubola.

Experiența lor poate fi instructivă și pentru alte națiuni care se luptă pentru a-și pune economiile în mișcare din nou.

Când Morena Colombi a avut rezultat negativ pentru coronavirus pe 16 martie, oficialii au numărat-o printre vindecările de Covid-19, un succes pe fondul tragediilor copleșitoare ale Italiei. Dar nu era însă aproape deloc recuperată, o tuse și oboseala apăsătoare nu  dispăruseră nicăieri.

Cinci săptămâni mai târziu, pe 21 aprilie, s-a întors la slujba sa dintr-o companie de produse cosmetice, dar cu respirația dificlă și dureri de mușchi, s-a trezit incapabilă să facă chiar și scurte plimbări. Un alt test a confirmat că nu mai era infectată. Dar la 11 săptămâni de la testarea pozitivă, Italia primelor orașe intrate în carantină a revenit  încă la normal.

“Este nevoie de mult timp”, a spus doamna Colombi, 59 de ani, care locuiește în Truccazzano, în partea de nord a orașului Milano. “Nu pot să mă întorc în ritmul  meu natural.”

Italia a fost prima țară europeană lovită puternic de pandemie – unitățile sale de terapie intensivă au fost depășite și bătrânii săi au murit înainte ca tsunamiul să ajungă în Spania, Franța, Statele Unite sau Marea Britanie. Astfel, Italia se află și de această dată în prim plan, confruntându-se cu durata lungă de recuperare din boală și cu consecințele greu de dus pentru unii supraviețuitori.

Mulți italieni s-au familiarizat dureros cu modul în care infecția poate persista săptămâni întregi. Simptomele pot să dureze mai multe săptămâni și recuperarea completă poate dura mai mult – dacă se va încheia vreodată. Dintre cele peste 218.000 de persoane din Italia care s-au dovedit pozitive, peste 30.000 au murit, iar guvernul raportează peste 103.000 de pacienți recuperați.

Studiile indică, de asemenea, afecțiuni la rinichi, inimă, ficat și neurologice, adesea cauzate de infecții secundare și nimeni nu știe care sunt perspectivele pe termen lung pentru acești pacienți.

Dar chiar și unii dintre cei care au evitat pneumonia descriu o boală persistentă și nebănuită, cu simptome neașteptate. Oasele se simt rupte. Simțurile înhibate. Stomacul permanent suferind. Sunt zile bune și apoi zile rele, fără ritm aparent și nici motiv. Pentru că testarea se face mai ales în spitale, mulți dintre covalescenții COVID-19 sunt apăsați de gândul că nu au scăpat încă de virus.

Dr. Annalisa Malara, medic de terapie intensivă din Codogno, la sud-estul Milanului, care a diagnosticat primul caz din focar din Italia în februarie, a declarat că nu există încă o înțelegere clară a motivului pentru care virusul și efectele sale au persistat atât de mult.

„Lipsa de energie și senzația de oase rupte” sunt comune, a afirmat ea, adăugând că oboseala a persistat adesea „chiar și după dispariția simptomelor mai intense”.

În nordul Italiei, epicentrul contagiunii din această țară, o ridicare parțială a blocajului în această lună a permis mai multor familii și prieteni să compare informații cu privire la experiențele lor.

„Nu se termină niciodată”, a spus Martina Sorlini, o profesoară de matematică și fizică în vârstă de 29 de ani, care a avut o febră scăzută de la începutul lunii martie. Ea a spus că, în cele din urmă, tusea și durerile de gât au dispărut și că după încă trei săptămâni i-a revenit simțul gustului și mirosul și chiar a găsit suficientă energie pentru a alerga și a îngriji legume în grădina ei. Apoi au apărut durerile de stomac, oboseala și febra. Și nu au plecat, ceea ce face extrem de obositor să-și predea cursurile de liceu online.

„Am fost convinsă că sunt mai bine. Nu știu ce s-a întâmplat “, a spus doamna Sorlini.

Unii spun că experiența suferinței îndelungate, dacă nu chiar în stadiu critic, merită mai multă atenție.

Edmondo Cirielli, membru al Parlamentului cu partidul de dreapta al Fratiei Italiei, a susținut că ministerul sănătății ar trebui să acorde mai multă atenție cazurilor de genul său.

În weekendul din 7 martie, domnul Cirielli a avut o febră și a avut frisoane. A fost convins că a luat virusul atingând o suprafață infectată în camera Parlamentului. A avut rezultat pozitiv în acea săptămână.

Aproape imediat, a spus el, febra și tusea lui s-au stins și a crezut că va fi bine. Apoi a avut ceea ce a numit o „mică criză respiratorie” care l-a băgat în spital.

Dar nu avea pneumonie, așa că s-a dus acasă în autoizolare. Acolo, el a suferit oboseală covărșitoare, dureri în gât, diaree și dureri intense la baza gâtului care au făcut imposibilă concentrarea.

„Într-o zi am fost bine, următoarea rău. Nu era nicio ieșire din stare. Am fost în sus și în jos pentru o lună”, a spus el. Atunci lucrurile au devenit mai ciudate.

După 40 de zile în care s-a simțit rău, testul la COVID-19 a ieșit negativ, dar ochii încă ardeau și durerile și dereglările digestive au continuat, a spus el.

La sfârșitul lunii, în sfârșit s-a simțit mai bine, dar un alt rezultat al testului a revenit pozitiv, forțându-l să petreacă alte săptămâni în izolare, unde a continuat să privească „Versailles” pe Netflix. Testarea a fost imperfectă și nu toată lumea are acces la ea.

Ingrid Magni, 44 de ani, a avut febră și frisoane pe 21 martie.

“Nu m-a părăsit niciodată”, a spus ea, adăugând că a început să sufere dureri de cap intense după aproximativ trei săptămâni. Medicii nu puteau recomanda decât calmante și repaus la pat. S-a epuizat doar făcându-și patul.

– A trebuit să mă așez, a spus ea. „Eram prea obosită”.

Fără șansa de a primi un test PCR, care este de obicei rezervat pacienților din spital, ea i-a spus șefului său de la o fabrică chimică că va primi un test de anticorpi, care ar putea fi folosit pentru a obține un test oficial PCR, dacă anticorpii sunt detectați.

Dar rezultatele nu au revenit. Ea este dornică să se întoarcă la serviciu până la jumătatea lunii și nu este sigură câte zile de concediu îi va mai prescrie medicul. 

Alții vor doar să se simtă mai bine.

Albertina Bonetti, în vârstă de 77 de ani, din Trescore Balneario, în apropiere de Bergamo, a dezvoltat greață și febră pe 7 martie, urmată de tuse uscată și diaree. După 10 zile de febră, picioarele ei au început să doară atât de mult încât să nu le poată pune pe pământ.

A avut nevoie de un rezervor de oxigen din 20 martie până la sfârșitul lunii aprilie, dar când a mers la un spital, personalul a refuzat să o interneze – așa că și ea a rămas netestată.

Dna Bonetti a spus că mai are respirația dificlă și oboseală, iar simțurile ei au rămas neclintite. Îi lipsește viața normală și gustul laptelui ei dimineața.

“Lasă ceva în interiorul tău”, a spus ea despre virus. „Și niciodată nu te întorci așa cum erai înainte”.

ARTICOLUL ORIGINAL POATE FI CITIT AICI.