18.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 6:49
No menu items!

O nouă abordare: CIA îi învață pe ruși cum să transmită americanilor secrete pe un canal criptat

spot_img

Agenția Centrală de Informații din Statele Unite, CIA, a adoptat o nouă abordare în contextul intrării în cea de-a treia lună de război în Ucraina. Agenții au elaborat un ghid pentru rușii care vor să transmită americanilor secrete, pe un canal criptat.

Conform Washington Post, citat de Agerpres, CIA a prezentat instrucţiuni detaliate în limba rusă, în trei postări pe reţelele sociale, despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri. Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenţie folosind un browser web obişnuit sau o conexiune la internet obişnuită.

“Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia în ghidul său.

Pentru a evita supraveghetorii din online, ruşii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate “neprietenoase” faţă de Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuieşte CIA, încurajându-şi contactele să caute o versiune premium.

Oficialii americani au mai declarat, pentru sursa citată, că invazia Rusiei în Ucraina a determinat mai mulţi ruşi să facă pasul riscant de a lua legătura cu agenţia de informaţii din SUA.

“Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA, sub protecția anonimatului.

Informaţiile obținute de CIA, fie că sunt obţinute fizic sau digital, sunt analizate şi verificate, iar oficialii încearcă adesea să stabilească ce acces ar mai putea avea autorii la alte secrete decât cele pe care le aduc, potrivit unor foşti oficiali din serviciile de informaţii familiarizaţi cu procesul.

Nu există nicio garanţie că informaţiile pe care ruşii le-ar transmite acum vor fi utile, dar faptul că CIA a căutat o modalitate de a facilita contactul ruşilor, sugerează că există mulţi potenţiali recruţi interesaţi, au declarat veterani ai serviciilor de informaţii.

Guvernul rus a luat măsuri împotriva unor platforme social media şi a limitat capacitatea ruşilor de a le folosi, dar unele sunt încă active şi înregistrează milioane de vizualizări.

Emanuel Stan