19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 4:46
No menu items!

Noul satelit de spionaj al Coreei de Nord stârnește îngrijorări: Kim Jong Un ar fi obținut imagini cu baze militare ale SUA 

spot_img

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, ar fi obținut imagini de importanță strategică cu ajutorul satelitului de spionaj pe care l-a lansat recent, dezvăluind detalii semnificative despre locații militare strategice ale SUA, inclusiv baza militară de la Pearl Harbor și diverse situri din Coreea de Sud.

Kim Jong Un ar fi inspectat imaginile luate de satelit în timp ce acesta a trecut deasupra arhipelagului Hawaii, oferind o vedere detaliată a siturilor strategice, scrie presa de stat din Coreea de Nord, potrivit AFP. Liderul nord-coreean a analizat fotografii ale bazei navale Pearl Harbor și ale bazei aeriene Hickam din Honolulu, subliniind capacitățile de recunoaștere ale satelitului.

În ciuda afirmațiilor Coreei de Nord privind lansarea cu succes a unui satelit militar de spionaj, Coreea de Sud și-a exprimat rezervele, declarând că este prea devreme pentru a confirma starea de operativitate a satelitului. Experții evidențiază potențialul de îmbunătățire a capacităților de culegere de informații ale Coreei de Nord, în special în ceea ce privește Coreea de Sud.

Obiective sud-coreene sub supraveghere

Phenianul a transmis că liderul Kim Jong Un a examinat, de asemenea, imagini ale orașului portuar sud-coreean Busan, inclusiv imagini ale portavionului american cu propulsie nucleară USS Carl Vinson. Sosirea lui Carl Vinson la baza navală din Busan la începutul săptămânii a atras atenția Coreei de Nord, potrivit rapoartelor.

Lansarea satelitului a determinat atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud să suspende, cel puțin parțial, un acord militar vechi de cinci ani, menit să reducă tensiunile din peninsulă. Mai mult, o declarație comună a diplomaților de rang înalt din Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite a condamnat lansarea pentru efectul său destabilizator asupra regiunii.

În cadrul unei convorbiri telefonice comune, diplomații de top au condamnat ferm lansarea, citând utilizarea tehnologiei rachetelor balistice, ceea ce reprezintă o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Departamentul de Stat al SUA a subliniat impactul destabilizator asupra regiunii.

Reacții internaționale: Phenianul este ajutat de Moscova

Agenția națională de informații de la Seul a sugerat că Phenianul a primit asistență din partea Moscovei, în urma a două încercări eșuate la începutul anului de a lansa un astfel de satelit. Administrația Națională de Tehnologie Aerospațială din Coreea de Nord urmează să efectueze „reglaje suplimentare de finețe” ale funcțiilor satelitului în zilele următoare.

Pe măsură ce Coreea de Nord își afirmă noile capacități de spionaj prin satelit, comunitatea internațională monitorizează îndeaproape situația. Impactul asupra stabilității regionale, împreună cu preocupările legate de potențiale amenințări la adresa securității, subliniază necesitatea unei unor eforturi diplomatice continue pentru a preveni escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreea.

Emanuel Stan