15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 23:56
No menu items!

Noua variantă de Covid amenință începutul anului școlar: evitarea adunărilor, purtarea măștilor, dar și folosirea dezinfectantului, printre recomadări

spot_img

Problema Covid-19 revine la începutul noului an școlar în toată Europa. Eris, noua variantă Omicron a coronavirusului se răspândește rapid și reprezintă o amenințare pentru elevii care se vor reîntoarce din 11 septembrie în colectivitate.

Aproximativ 2,7 milioane de elevi și preșcolari încep de luni, 11 septembrie, cursurile anului şcolar 2023 – 2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Medicii avertizează că odată cu începerea şcolilor ar putea creşte numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi recomandă respectarea regulilor de igienă.

Noua variantă a virusului amenință toată Europa. În Italia, aproximativ 7 milioane de elevi vor reveni la școală și, în raport cu creșterea cazurilor din ultimele săptămâni, ”indicația care vine de la directori către profesori și educatori este evitarea adunărilor elevilor, mai ales în aceste primele zile de școală”, a declarat Mario Rusconi de la Asociația Națională a Directorilor Şcolari.

”În multe școli vom distribui măști celor care solicită, folosind numeroasele stocuri care ne-au fost date în faza critică a pandemiei. Același lucru se va întâmpla și cu gelul dezinfectant”, au anunțat directorii, citați de publicația TCCOM.

”Folosirea echipamentului individual de protecție este recomandată profesorilor și elevilor cu fragilități. Este o invitație, întrucât utilizarea nu este obligatorie – continuă Rusconi -, dar mă simt obligat să lansez un apel către instituții, pentru a fi mai prompte în lucrările de renovare în școli: clase cu 27-28 de elevi, în spații restrânse, nu pot decât să favorizeze transmiterea oricărui virus”.

În ceea ce privește răspândirea rapidă a variantei Eris, Ministerul Sănătății face apel la calm, dar va avea loc o întâlnire săptămâna aceasta pentru a face un bilanț al situației. ”Să evităm alarmismul. Avem acum instrumentele de protecție și momentan sunt suficiente”, avertizează directorul general de programare al Ministerului Sănătății, Francesco Vaia. Momentan, însă, nu există măsuri restrictive anti-Covid în școli și, de aceea, nu există indicații specifice cu privire la comportamentele care trebuie adoptate, însă într-o circulară Ministerul Sănătății recomandă respectarea acelorași precauții valabile pentru prevenirea transmiterii majorității infecțiilor respiratorii: purtați mască, dacă sunteți simptomatici, rămâneți acasă până la sfârșitul simptomelor, spălați-vă des pe mâini, evitați contactul cu persoane fragile.

Cazurile de Covid -19 au crescut în ultimele săptămâni, ”din cauza apariției de noi variante și a efectelor sezonului estival, majoritatea fiind infecții ușoare”, a declarat Andrea Antinori, directorul Departamentului Clinic al Institutului ”Spallanzani”; din Roma, subliniind că monitorizarea ”trebuie să fie focalizată nu atât pe infecție, ci pe boală”. Pentru adulții tineri sănătoși, boala este de fapt considerată ”a fi nerelevantă din punct de vedere clinic”.

Dimpotrivă, ”la cei fragili, vârstnici și imunodeprimați, Covid-19 rămâne o problemă. Din acest motiv, ar trebui să trecem la o monitorizare care să se concentreze pe cazurile internate în spital, pe cazurile grave”.

D.Constantin