3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:37
No menu items!

Noua conducere a Poliției Române, instalată de ministrul Carmen Dan

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a participat, vineri, la instalarea noului şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, şi a adjunctului său, Florin Dragnea. Ministrul susţine că a transmis „asumarea unei misiuni care priveşte reforma profundă”.

„A fost o discuţie prin care am transmis, mai degraba, asumare unei misiuni care priveşte reforma profundă pe care şi-au asumat-o împreuna şi cu susţinerea MAI să o înfăptuiască în Poliţia Română. Ce s-a întâmplat este o situaţie dificilă, însă îşi are izvoarele în Poliţia Română, nu în altă parte. Ne-am asumat ca într-o primă instanţă să avem o analiză profundă a sistemului şi în termen de cel mult o lună de la analiză să avem un plan de măsuri cu termene asumate pentru a începe să facem ceea ce ne-am propus, reformarea sistemului. Înseamna identificarea în totalitate a tuturor vulnerabilităţilor din sistem, asumare problemelor pe care le identifică şi rezolvarea acestora”, a declarat Carmen Dan, potrivit Mediafax.

Întrebată de motivele pentru care a fost demis Bogdan Despescu, Dan a spus: „O să fie mult mai evidente când vom finaliza raportul corpului de control, (..) însă motivul pentru care i-am solicitat retragerea este comunicarea şi gestionarea situaţiei care a stârnit interes public. Domnul Despecu este pus la dispoziţie, vom identifica un pot pe care îl va ocupa. (..) Avem un raport preliminar care priveşte o analiză a raportului prezentat prim-ministrului şi sunt o serie de lucuri care nu sunt susţinute”.

Întrebată dacă va rămâna în funcţia de ministru, Carmen Dan a răspuns : “Nici nu mă gândesc la lucrul acesta. Va exista un CEx în care se vor stabili persoanele şi portofoliile”.

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a semnat, miercuri, decizia de eliberare a lui Bogdan Despescu din funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului remis MEDIAFAX.

Totodată, Fifor a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat, a lui Alexandru-Cătălin Ioniţă.

Ambele decizii au fost luate la propunerea ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, şi vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Pe 9 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunţa că i-a trimis premierului de la acea vreme, Mihai Tudose, propunerea de schimbare din funcţie a şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Bogdan Despescu.

Carmen Dan a propus atunci înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniţă. Mihai Tudose a anunţat însă ulterior că Ioniţă a refuzat numirea şi că el i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport, fără însă a lua o decizie privind demiterea.

Andrei Tudor