22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 14:56

Noua coaliție de la Chișinău îl propune pe Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier. Candidatura respinsă – UPDATE RM

spot_img

Update 17.26

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunțat că a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier și a cerut majorității parlamentare să propună un nou candidat. La consultările cu reprezentanții majorității, Timofti și-a justificat decizia pe prevederi ale Constituției și pe hotărâri ale Curții Constituționale, potrivit cărora ”orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate”’ și ”este contrară principiilor statului de drept numirea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”. Noul candidat trebuie anunțat până joi la prânz.

 

Biroul politic al Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM) a anunțat miercuri că îl propune pe Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier, în contextul crizei declanșate de jaful sistemului bancar, de arestarea fostului premier Vlad Filat, de interimatul lui Vasile Streleț și de refacerea majorității parlamentare.

Plahotniuc este cel mai influent om de afaceri din Republica Moldova și conduce din umbră PDM. Președintele formal al partidului este Marian Lupu, fost membru al Partidului Comuniștilor.

Lupu, a anunțat luni, după consultările avute cu președintele Nicolae Timofti, formarea unei majorități parlamentare din care fac parte 56 de deputați din cei 101 ai legislativului. Majoritatea este asigurată de PDM, Partidul Liberal (PL), un grup de deputați ai PLDM (Partidul Liberal Democrat) și de un grup de 14 parlamentari desprinși recent din Partidul Comuniștilor.

PDM,PL și PLDM au format majoritatea pro-europeană din ultimii cinci ani. Alianța s-a destrămat ca urmare a conflictului deschis dintre Plahotniuc și Filat, fostul lider al PLDM.

Maia Sandu, inițiatoarea proiectului politic PAS și cel mai credibil politician pro-european, a afirmat că nominalizarea lui Plahotniuc ”vine doar să confirme obsesia acestuia de a-și supune ultimul centimetru de libertate din Moldova”, potrivit Unimedia.

Plahotniuc este rusofon, dar deține și cetățenie română, fiind înregistrat sub numele de Vlad Ulinici.

V.B.