Noua carte de identitate electronică va fi și card de sănătate, și pașaport. Cei care nu o vor avea, nu vor putea ieși din țară

Cărţile de identitate fără cip nu vor putea fi folosite, începând cu anul viitor, de cetăţenii români pentru a ieşi din ţară, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela.

Persoanele care nu doresc cărți electronice de identitate vor avea emise C.I. fără cip și fără date electronice, dar va avea elemente sporite de siguranță. Cu actualele cărți de identitate se va mai putea merge în Uniunea Europeană încă zece ani, până la expirarea documentelor, pentru că Regulamentul european în acest sens prevede o perioadă de tranziție până în 2031. 

“Cărţile electronice de identitate vor simplifica relaţia cetăţenilor români cu autorităţile naţionale şi cu cele din alte state.

Cetăţenii vor putea interacţiona de unde vor cu autorităţile administraţiei publice putând cere prestarea de servicii, vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Interne şi din alte zone ale administraţiei publice.

Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate”, a spus ministrul de Interne.

MAI supune dezbaterii ublice implementarea noii cărți de identitate electronice, care va fi emisă obligatoriu de la vârsta de 12 ani, iar la cererea expresă a părinților, chiar de la nașterea copilului. Noile acte de identitate vor costa între 15 și 40 de euro, dar va ține loc și de pașaport, și de card de sănătate. Aceste acte vor fi emise începând cu luna august 2021.

NICIUN COMENTARIU