18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:33
No menu items!

Nou avertisment al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: „Risc real de dezastru nuclear în Ucraina”

spot_img

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat, sâmbătă, ca fiind „din ce în ce mai alarmante” informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, transmite AFP.

Atacurile de vineri sunt „ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante”, a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. El a spus că aceste informații demonstrează un „risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai„, se arată într-un comunicat al agenţiei ONU cu sediul la Viena.

Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că un bombardament al ruților a „avariat grav” o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară.„Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare”, susținea Energoatom.

UE denunţă „violarea iresponsabilă” a securităţii nucleare de către Rusia 

Uniunea Europeană condamnă „violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sâmbătă și şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de France Presse, preluată de Agerpres.

„UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri seară armata rusă că a lovit „de două ori centrala nucleară de la Zaporojie” (sud), deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei. „Orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o ameninţare pentru o centrală nucleară”, a spus Zelenski.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Raluca Dan