18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:20
No menu items!

Nou atac masiv al Rusiei în Ucraina. Milioane de oameni fără electricitate și căldură

spot_img

Rusia a lansat un nou tir de rachete asupra unor ținte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni, scrie BBC.

Rusia a lansat bombardamente peste noapte în regiunea Zaporojie, potrivit lui Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din Zaporojie. Loviturile au provocat pagube infrastructurii critice și clădirilor rezidențiale, a spus acesta. În acest moment, nu există răniți sau morți, conform The Guardian.

Au fost raportate perturbări semnificative ale rețelei electrice, mai ales în est. În sud, Odesa a rămas fără energie electrică. Ucraina spune că patru persoane au fost ucise.

Dar loviturile par să fi provocat mai puține pagube decât în ocaziile anterioare. Ucraina spune că a doborât 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia. Moscova spune că a lovit toate cele 17 ținte vizate.

În discursul său video de luni târziu, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că loviturile au afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică în Moldova.

„Acest lucru dovedește încă o dată că abilitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri teroriste masive reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga noastră regiune”, a spus el.

Atacurile rusești anterioare au lovit rețeaua energetică a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără electricitate și căldură la sosirea iernii.

Rusia a început atacurile coordonate pe scară largă asupra rețelei electrice din Ucraina la 10 octombrie. De atunci, aproximativ jumătate din infrastructura energetică a țării a fost avariată, lăsând milioane de ucraineni fără curent electric chiar în momentul în care temperaturile de iarnă au scăzut sub zero grade.

Unii lideri occidentali au calificat această strategie drept o crimă de război, din cauza pagubelor uriașe provocate infrastructurii civile. Experții au declarat pentru BBC că tactica Rusiei de a lovi infrastructura energetică este cel mai probabil concepută pentru a demoraliza și teroriza populația, mai degrabă decât pentru a obține vreun avantaj militar concret. Aceasta ar fi o încălcare a dreptului internațional, așa cum este prevăzut în Convențiile de la Geneva.

                                                                                                                   Adina Silav