13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:40
No menu items!

Norvegia crește nivelul de alertă al armatei

spot_img

Norvegia va ridica nivelul de alertă al forțelor militare de marți, 1 noiembrie, ca răspuns la războiul din Ucraina, a afirmat prim-ministrul Jonas Gahr Stoere, citat de Reuters.

Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, acoperind aproape un sfert din importurile UE după scăderea fluxurilor dinspre Rusia. Statul nordic este membru al NATO, nu și al Uniunii Europene.

”Aceasta este cea mai severă criză de securitate din ulimele câteva decenii. Nu sunt semnale că Rusia extinde operațiunile armate către alte state, dar tensiunea în creștere ne face mai expuși la amenințări,  la operațiuni de spionaj și la campanii de manipulare publică”, a spus premierul într-o conferință de presă.

Forțele armate vor petrece mai puțin timp în antrenamente și mai mult timp în acțiuni de tip operativ, a afirmat ministru apărării Bjoern Arild Gram. De asemena, generalul Eirik Kristoffersen, șeful forțelor armate, a spus că a anulat un exercițiu de antrenament cu avioanele de luptă F35, pentru a le putea păstra în Norvegia.

Norvegia și-a mobilizat armata pentru a păzi platformele marine de exploatare a hidrocarburilor, după ce conductele din sistemul Nord Stream au fost sabotate, la sfârșitul lunii septembrie. Forțele navale ale Marii Britanii, Franței și Germaniei ajută Norvegia pentru paza infrastructurii energetice.

Vlad Bârleanu