16.1 C
București
luni, 4 martie 2024 - 16:48
No menu items!

Noile coduri juridice ne costă peste jumătate de miliard de lei

spot_img

Mona Pivniceru

Implementarea noilor coduri juridice necesită cheltuieli de aproximativ 650 milioane de lei, pentru perioada 2013-2015. Suma este prevăzută într-un memorandum prezentat de ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Documentuul, intitulat „Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri”, cuprinde o evaluare a situaţiei actuale şi un plan de măsuri.

Potrivit Ministerului Justiţiei, documentul reprezintă o analiză complexă şi integrată cu privire la toate aspectele ce trebuie avute in vedere pentru implementarea noilor Coduri şi urmăreşte, desfăşurat pe o perioadă de trei ani, următoarele paliere: buget (alocarea bugetului necesar, în limitele impuse de noua reglementare); resurse umane (suplimentarea numărului de judecători şi personal auxiliar, potrivit estimărilor aferente unei aplicări etapizate a Noului Cod de procedură civilă); infrastructură (asigurarea de birouri pentru magistraţii şi personalul auxiliar nou încadrat, camere de consiliu suplimentare, spaţii pentru arhivă); echipamente IT (pentru personalul nou angajat); training (măsurile pentru pregătirea profesională a personalului din sistemul judiciar, în contextul noilor coduri, organizate astfel încât să permită un interval de timp suficient între momentul stabilirii datei de intrare a lor în vigoare şi intrarea în vigoare efectivă, pentru asimilarea noilor reglementări).

Din totalul resurselor financiare necesare în perioada 2013-2015 pentru implementarea noilor Coduri, în sumă totală de 652.182.784 lei, proporţia pentru fiecare an de implementare este următoarea: 28,14% în 2013, 29,59% în anul 2014, 42,27% în anul 2015, detaliat pe categorii de cheltuieli, potrivit MJ.

Măsurile legislative corelative au fost prezentate la data de 20 septembrie 2012 conducerii celor două camere ale Parlamentului şi urmează să fie adoptate în procedură de urgenţă, precizează MJ.