3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 19:08
No menu items!

NOAPTEA MINȚII. Ioana Mihăilă: Medicamentele nu rezolvă problema COVID-19

spot_img

Fostul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, într-un interviu pentru Profit News, că nu medicamentele sunt cele care rezolvă problema COVID-19, iar lipsa lor, deși este o problemă, “ocupă prea mult din discuția publică, raportat la importanța ei”. Mihăilă susține că vaccinul este unica soluție pentru reducerea mortalității în rândul persoanelor infectate cu SARS CoV-2.

“Trebuie să înțelegem că medicamentele nu rezolvă problema. Lipsa medicamentelor de acum este o problemă, dar este o temă care ocupă prea mult din discuția publică, raportat la importanța ei. La 1.000 de pacienți care sunt tratați cu Remdesivir, 12 sunt salvați. E nevoie să tratăm 1.000 de pacienți cu Tocilizumab ca să salvăm 30. Asta în contextul în care, prin vaccinare, riscul de mortalitate scade de 20-30 de ori. Diferența este enormă între ce face vaccinul pentru reducerea mortalității, pentru a scădea riscul de a muri de infecția COVID-19, și ce fac medicamentele”, a declarat Ioana Mihăilă, la Profit News TV. 

Mai mult, Mihăilă a susținut că medicamentul Favipiravir nu este deocamdată recomandat în tratarea COVID-19.

“La Favipiravir există rapoarte ale organizațiilor Comisiei Europene (…) în care se spune că, până în momentul emiterii raportului – și ultimul era în iunie sau iulie 2021 – EUnetHTA nu recomandă administrarea de Favipiravir în tratamentul COVID-19. S-ar putea ca studiile să arate că există un oarecare beneficiu, dar nu aș îndemna populația să își pună speranțele în unele medicamente, ele nu sunt salvatoare în acest moment”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Fostul ministru a subliniat că nu trebuie ținut cont de părerile unora, în privința acestul medicament. “Medicii de familie și medicii specialiști trebuie să prescrie medicină bazată pe dovezi. Nu părerile personale, nu părerile importatorilor sau distribuitorilor de medicamente, nu părerile domnului Becali, nu părerile doamnei Șoșoacă. Nu acestea trebuie să stea la baza prescrierii medicamentelor. Dacă dovezile, așa cum au fost prezentate și analizate de către instituții de prestigiu, arată că pentru Favipiravir nu există indicație, înseamnă că în acest moment Favipiravir nu are indicație să fie administrat”, a continuat Ioana Mihăilă la Profit News. 

Întrebată despre faptul că Favipiravir a fost inclus în protocolul de tratament COVID în mandatul său de ministru al sănătății, Ioana Mihăilă a afirmat: “În mandatul meu Favipiravir a fost aprobat, dar nu ministrul îl aprobă. Există Comisia de boli infecțioase care recoamndă Ghidul. Informația științifică nu vine de la ministru”. Mihăilă a precizat că în mandatul său medicamentul a fost recomandat doar cu prescriere și administrare în spital. Ulterior, “probabil în urma presiunilor și a evoluiei epidemiologice, Comisia a hotârât să extindă această administrare”, scrie News.ro. “Nu spun că Favipiravir are eficiență zero, spun doar că, așa cum recomandă instituțiile europene, el nu are indicație de a fi prescris”, a revenit Mihăilă. 

În contradicție cu fostul ministru al sănătății, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, a declarat într-un interviu pentru Hotnews.ro că fără medicamente și vaccinuri nu am fi ajuns în secolul 21, cu o speranță de viață de peste 75 de ani. 

“Au fost doctori care au indus în eroare oameni cu informații false, dar organizațiile profesionale ale medicilor au deschis un fel de procese împotriva lor, astfel încât să nu li se mai permită să profeseze. Pentru că era împotriva eticii doctorilor să răspândească informații care nu sunt științifice, adevărate. Mesajul este următorul: secolul 21 este un secol al științei, secolul 13 este un secol al credințelor care nu sunt științifice deloc, de aceea îl numim „dark ages”.

În acea perioadă, fără vaccinare, speranța de viață era în medie de 30 de ani. Astăzi speranța de viață este peste 75 de ani. De ce? În principal pentru că avem vaccinuri, antibiotice și medicină de calitate”, a explicat Henrique Gouveia e Melo. 

Raluca Dan