28.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 19:58
No menu items!

Nivelul radiațiilor de la Centrala de la Cernobîl este sub control

spot_img

Autoritățile internaționale din domeniu au transmis că nivelul radiațiilor de la centrala de la Cernobîl este sub control. centrala a fost ocupată de armata rusă, dar sunt și anunțuri privind prezența, în continuare, a militarilor ucraineni în zona centralei.

După ce autoritățile ucrainene au anunțat, vineri, o creștere a nivelului radiațiilor la Cernobîl, Agenția Internaţională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a transmis că valorile măsurate nu reprezintă „niciun pericol pentru populație”. Nivelul de radioactivitate din zonă ar putea să fi fost crescut din cauza împrăștierii prafului ridicat de la sol în urma deplasărilor militare din zonă, spun experții. 

”La acest moment, referitor la rezultatele monitorizării radiațiilor, nu sunt depăşite nivelurile de control stabilite”.

Zona este păzită în continuare de militarii ruși, în comun cu cei ucraineni, iar nivelul radiațiilor este monitorizat de șase ori pe zi.

„Situația de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl este sub control, protecția zonei este efectuată în comun cu Garda Națională Ucraineană și cu personalul civil al centralei care lucrează aici. Nivelul de radiații al stației este normal”, a declarat un oficial ucrainean.

Accidentul nuclear de la Cernobîl, produs la 26 aprilie 1986, când a avut loc o explozie a centralei, a fost urmat de contaminarea radioactivă a câtorva țări din zona înconjurătoare, inclusiv România.

E. Stan