14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:29
No menu items!

Niculae vrea să-l dea în judecată pe șeful privatizărilor: Gazele nu se ard, se chimizează

spot_img

ioan niculae

Grupul InterAgro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, a precizat joi, într-un comunicat de presă, că își rezervă dreptul de a-l acționa în instanță pe directorul general al Diviziei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrașcu. Motivul: afirmații denigratoare la adresa industriei chimice în care activează și compania lui Niculae.

În industria chimică gazele nu se ard, ci se chimizează, a transmis InterAgro, în replică la declarațiile recente ale lui Dumitrașcu.

”Domnia sa ar trebui să știe, în calitatea pe care o deține, că în industria chimică gazele nu se ard, ci se chimizează, iar, prin aceste procese chimice, produsele obținute au o valoare adăugată cu până la 350% mai mare decât a materiei prime folosite, respectiv gazele naturale”, se arată într-un comunicat al InterAgro.

Luni, Gabriel Dumitrașcu declara că producătorii de energie și de îngrășăminte chimice încă ard gaze de pomană, la propriu, ceea ce duce la un consum ineficient la nivel național. Poziția șefului privatizărilor a venit în contextul recentelor disensiuni dintre Rusia și Ucraina, care au dus la sistarea importurilor de gaze.

Această situație ar putea da peste cap situația alimentării cu gaze în toată Europa, inclusiv în România, în condițiile în care țara aduce din Rusia aproximativ 25% din consum. ”Încă se arde gaz de pomană în România în producția de energie, în industria chimică, de îngrășăminte. Din punctul de vedere al eficienței energetice suntem în urmă”, a mai spus Dumitrașcu.

Ca urmare a declarațiilor șefului privatizărilor, Interagro a anunțat că ”își rezervă dreptul de a acționa în instanță orice persoană care atacă, prin orice cale, industria chimică și compania”.

”Nu putem permite nimănui să facă afirmaţii denigratoare la adresa industriei în care activăm şi noi, de natură să afecteze activitatea şi care pot aduce prejudicii mari de imagine atât întregii ramuri industriale, cât şi companiei noastre. Cu atât mai mult cu cât astfel de afirmaţii vin din partea unei persoane publice”, a transmis Interagro.

Compania argumentează că folosirea optimă a îngrășămintelor nu numai că duce la creșterea productivității în agricultură, dar, fără folosirea acestora, agricultura nu ar putea supraviețui.

DIICOT a anunţat că, în 9 septembrie, a fost începută urmărirea penală în cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naţionale. Procurorii DIICOT susţin că SNGN Romgaz SA a livrat către InterAgro gaze naturale din producţia proprie, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (500 de milioane de dolari).

Din această sumă, 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.

Cosmina Croitoru