7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 1:35
No menu items!

Nicolae Ciucă anunţă plafonarea preţului la energie şi gaze, de la 1 februarie

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, după şedinţa coaliţiei, că s-a ajuns la un acord, astfel încât să existe o plafonare a preţurilor la energie şi gaze, de la 1 februarie. De asemenea, limitele în care trebuie să se încadreze consumatorii vor fi majorate, iar facturile care au fost emise greşit vor fi refăcute.

”Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la  0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat, luni seară, Nicolae Ciucă. 

Premierul a precizat că pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, va fi plafonat preţul la 1 leu/kW. 

”La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33 la 40 la sută, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”, a spus premierul. 

Potrivit premierului, măsurile se aplică de la 1 februarie, până la data de 31 martie, perioadă în care se va face şi o analiză la finalul căreia vor fi făcute noi propuneri. 

Nicolae Ciucă a precizat că este o plafonare a preţului, întrucât nu se renunţă la liberalizare.

Întrebat despre impactul acesti măsuri, premierul a precizat: ”Calculul pe care l-am făcut în această seară, impactul pentru cele două luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei”.

Nicolae Ciucă a precizat că s-a decis şi ca toate facturile emise greşit, peste un milion la număr, să fie stornate şi retrimise fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. Totodată, acesta a explicat că, marţi dimineaţă, va exista şi o discuţie cu furnizorii şi cu distribuitării şi, în funcţie de această întâlnire, vor fi stabilite şi celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului.

Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.

                                                                                                                    Adina Silav