sâmbătă, 28 noiembrie 2020 - 16:17

Nicolae Bănicioiu: Pacienții și medicii – prioritatea zero a sistemului sanitar

Guvernul nu are bani pentru profesori, copii și pensionari, dar majorează sumele alocate rezerviștilor

Guvernul nu a majorat salariile profesorilor, pensiile și alocațiile pentru copii așa cum prevede legea, dar a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul de...

Guvernul a aprobat strategia de vaccinare COVID-19. Cine are prioritate la vaccin

Guvernul a aprobat în ședința de vineri seară strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus. Hotărârea de guvern stabilește care sunt categoriile prioritare la vaccinare:...

Vizită oficială a premierului și președintelui, la Staţia de comprimare gaze naturale Jupa, în contextul finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA- Faza I

Preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, vizitează, sâmbătă, staţia de comprimare gaze naturale Jupa, din judeţul Caraş-Severin, în contextul...

Guvernul anunță că va lăsa credincioșii la slujbele de Crăciun în interiorul bisericilor

După scandalul dintre ÎPS Teodosie al constanței și Guvern, privind pelerinajul și slujbele pentru Sf. Andrei, Guvernul anunță, în plină campanie electorală, că va...

Ministrul sănătății gândește pe termen lung modernizarea sistemului de sănătate din România. Salariile medicilor vor crește gradual până la nivelul UE

Banicioiu Nicolae_SZ

Ministrul sănătății, Nicoale Bănicioiu, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Sursa Zilei, despre starea actuală a sistemului de sănătate, degradat în ultimii ani, despre proiectele pe care le are pentru revigorarea lui, dar și despre ce a reușit să facă până acum pentru a ridica nivelul de eficiență al acestuia. Totodată, Nicolae Bănicioiu, poreclit „ministrul uman”, datorită interesului pe care îl acordă cu prioritate oamenilor, respectiv pacienților, a dezvăluit pentru Sursa Zilei că se urmărește creșterea graudală a salariilor medicilor până la atingerea nivelului din UE, cu scopul de astopa migrația acestora către alte țări.

  • Care sunt problemele majore ale sistemului de sănătate și cum intenționați să le remediați?

Eu sunt optimist şi prefer să vorbesc despre soluţii. Problemele sunt arhicunoscute, de la subfinanţare la lipsa unui management eficient. Aş începe prin a spune că avem aceste soluţii, dar aplicarea lor va lua ceva timp. De ce? Pentru că şi degradarea sistemului de sănătate s-a petrecut în ani şi ani de zile. Dar asigur întreaga opinie publică de faptul că deja avem nu doar soluţii, ci şi rezultate. Suntem pentru prima dată într-o gândire pe termen lung în ceea ce priveşte modernizarea sistemului de sănătate din România. Avem un contract-cadru pentru sistem, în care am introdus prevenţia, controalele anuale şi o riscogramă, un chestionar, care ne va permite, în timp, să evităm apariţia unor boli şi să depistăm din timp apariţia acestora. Acest lucru va produce beneficii pentru români, pentru că vor fi mai sănătoşi, dar şi pentru sistemul medical.

Apoi ne gândim să stimulăm veniturile medicilor, pentru ca aceştia să nu mai părăsească ţara. Vom creşte astfel numărul de medici care vor alege, sunt convins, să profeseze în România.

Din 2015 va fi obligatorie utilizarea cardului naţional de sănătate care,  împreună cu dosarul electronic de sănătate, permite însănătoşirea sistemului de sănătate.

De asemenea, în luna octombrie vom finaliza lista de medicamente compensate, care nu a mai fost actualizată de şapte ani. Pacienţii români vor avea acces la medicamente noi, în cadrul unei liste care va fi perfectibilă pe măsură ce apar noi medicamente. Este un mare pas înainte.

Pregătim şi un Program Naţional de Radioterapie, iar din 2015 vom începe construcţia a trei spitale regionale cu fonduri europene.

Astea sunt doar câteva din lucrurile care vor schimba în bine situaţia din sănătate.

  • Care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră în cadrul reformei sistemului medical?

Pot să vă spun că am reînceput plata burselor rezidenţilor, pe care am găsit-o blocată atunci când am ajuns la minister. De asemenea, am introdus 17, plus alte 7 molecule noi, chiar săptămâna trecută, pe lista medicamentelor compensate – multe dintre ele pentru cancer, diabet, leucemie, epilepsie, boli neurologice degenerative.

Vă aminteam mai devreme de noua listă de medicamente, actualizabilă permanent, cu medicamente accesibile şi inovative pentru toţi pacienţii. Am asigurat fondurile necesare pentru derularea unor programe pentru boli precum epilepsia şi talasemia.

Totodată, am deblocat 1.700 de posturi în sistem, inclusiv în domenii extreme de sensibile, cum este medicina de transplant, şi aici trebuie să spun că suntem pe primul loc în Europa la creşterea numărului de proceduri de transplant şi a numărului de donatori. Şi nu ne oprim aici, vreau să revitalizăm transplantul de cord, iar în 2015 cred că vom putea în premieră să facem transplant pulmonar în România.

Doresc să subliniez două direcţii extrem de importante pentru populaţia feminină. În primul rând, pacientele care suferă de cancer mamar au posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente şi la reconstrucţie mamară prin endoprotezare. 800 de paciente vor beneficia de operaţii de reconstrucţie, alte 3.000 de paciente vor beneficia de investigaţii amănunţite. De asemenea, continuăm Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

Un Program de care sunt mândru este şi Programul Acţiuni Prioritare pentru Pacientul Critic. Prin intermediul acestui program ne-am propus la începutul mandatului meu, şi am reuşit în mai puţin de şapte luni, realizarea unui obiectiv strategic pentru sănătatea pacienţilor din România: un Sistem Naţional Integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intraspitalicesc.

Banicioiu_Nicolae_SZ

În cadrul acestei strategii au fost deja alocate sume importante, circa 200 milioane de lei, pentru pacienţii critici cu infarct miocardic acut şi pentru pacienţii critici din secţiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), dar şi pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică.

Primele rezultate sunt elocvente; astfel, dacă în 2009 România se situa pe ultimele două locuri în Europa la prevenirea mortalităţii intraspitaliceşti prin boli cardice, în prezent, prin introducerea acestor programe, ne plasăm undeva la mijlocul clasamentului, iar în centrele de excelenţă în Infarct Miocardic Acut, în partea superioară a acestuia!  Prin acest program, România devine un exemplu în domeniul managementului urgenţelor în spitale.

Vor fi alocate în 2014 sume importante, circa 35 milioane de lei, pentru alte acţiuni din acest program: tratamentul pacienţilor cu traumă, Accident Vascular Cerebral. Tot acest program ne face un model în Europa, şi arătăm că se poate face performanţă în medicina din România.

Legea Malpraxisului, discutată cu reprezentanții Colegiului Medicilor

  • Ce măsuri viitoare aveți în plan (proiecte, programe etc.) pentru a răspunde nevoilor stringente din sistemul de sănătate? La ce nivel de dezvoltare se află programele oncologice?

Vă spuneam despre Programul Naţional de Radioterapie, pe care îl vom realiza cu sprijnul Bănci Mondiale pe acest segment. Noi nu trebuie să rezolvăm doar problema medicamentelor oncologice, ci trebuie să oferim pacienţilor şi un Program Naţional de Radioterapie, cu centre de radioterapie în întreaga ţară. Astfel, din 2015 vom închide cercul, dacă îmi permiteţi licenţa, iar pacienţii cu afecţiuni oncologice vor beneficia de toate direcţiile de tratament. Medicaţie modernă, prin intermediul noii liste de medicamente, radioterapie – pentru tratament nechirurgical, şi condiţii moderne de tratament prin operaţie.

În acelaşi timp, cred că anul viitor vom putea discuta despre introducerea asigurărilor de sănătate private.

Din 2015, vom avea funcţional cardul electronic naţional de sănătate. Sper că l-aţi primit şi dumneavoastră, este în proces de distribuire în întreaga ţară. E un alt pas către o modernizare şi către o normalizare a sistemului de sănătate. Unul din cele mai mari avantaje este diminuarea fraudelor printr-o evidenţă clară a procedurilor medicale efectuate, şi nu numai. Atunci când vom merge la medic, alături de buletin, vom prezenta obligatoriu acest card.

Doar cu acceptul titularului vor putea fi înscrise informaţii despre starea de sănătate pe el, iar siguranţa acestui card este garantată. Fac această precizare pentru că am văzut că au apărut tot felul de intoxicări referitoare la acest important instrument.

Tot la fel de importantă este şi Legea Malpraxisului. Această lege, pentru care discutăm atât cu reprezentanţii pacienţilor, cât şi cu Colegiul Medicilor, va produce în mod clar o responsabilizare a tuturor medicilor.

Vreau să subliniez aici că medicii din România sunt un exemplu de profesionalism. Şi noi, ca autoritate în sănătate, avem obligaţia de a crea cadrul astfel încât cazurile izolate, în care unii medici greşesc, să poată fi analizate şi soluţionate, fără ca aceste probleme, repet destul de rare, să arunce o umbră de îndoială asupra profesiei de medic, care este una din cele mai nobile profesii.

Suntem pregătiți pentru lupta cu virusul Ebola

  • Guvernul alocă bani la rectificarea bugetară pentru mai multe programe de sănătate? Sunt de ajuns pentru atingerea obiectivelor și pentru asigurarea bunei lor funcționări? Sunt de ajuns pentru demararea sau dezvoltarea altor programe?

Avem fonduri suplimentare la rectificare. Premierul a susţinut mereu domeniul sănătăţii, care s-a bucurat de suplimentări la rectificările bugetare. De asemenea, premierul Ponta susţine redeschiderea spitalelor din România închise de Guvernul Boc, precum şi modernizarea şi deschiderea unor spitale regionale.

Vă anunţ că anul viitor, vom începe construcţia a trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova, cu sprijinul Uniunii Europene. Suma alocată ne va ajunge să ducem mai departe finanţarea Programelor de Sănătate, precum şi dezvoltarea Programului de Radioterapie şi cofinanţarea unor proiecte cu fonduri europene, care să se adreseze chirugiei cardio-pediatrice, achiziţiei de angiografe, dar şi altor proiecte pe fonduri europene.

Sper ca sănătatea să reprezinte unul din domeniile care accesează cele mai multe fonduri pe programarea 2014 – 2020.

  • Ne pregătim pentru a combate Ebola, am văzut că şi România se aliniază măsurilor în acest domeniu.

Obligaţia noastră ca autorităţi este aceea de a ne asigura că nu există pericole pentru sănătatea publică. Referitor la această ameninţare, am alocat deja 25 de milioane de lei pentru a lupta cu acest virus dacă va fi nevoie. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care combaterea infecţiilor cu Ebola şi intervenţiile în cazul acestora sunt cuprinse în Programele Naţionale de Sănătate.

Am revizuit protocoalele medicale, am instruit personalul medical şi am evaluat echipele medicale care vor fi folosite, iar în caz că România se va confrunta cu infecţia, avem trei centre mari care vor prelua potenţialii pacienţi, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

  • Medicii părăsesc România. Care sunt soluţiile dumneavoastră pentru ca aceştia să îşi facă meseria în ţară? Salarizarea este una dintre probleme.

Avem veşti bune. Salariile vor creşte cu circa 5 % din luna decembrie şi cu alte cinci procente din luna ianuarie.

Dar dezideratul nostru este ca salarizarea medicilor şi a personalului medical din România să se apropie de nivelul ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană. În acest sens vom elabora un cadru legislativ, pe care îl vom supune spre adoptare Parlamentului. La nivelul Ministerului Sănătăţii s-a format un Grup de Lucru Interdisciplinar format din reprezentanţi ai ministerului, Colegiului Medicilor, societăţi profesionale şi sindicate, care va elabora acest pachet de măsuri legislative. Avem mai multe soluţii: efectuarea de servicii medicale în regim privat, în spitalele publice, la cererea pacientului, acordarea de stimulente din partea autorităţilor publice locale, recompensarea performanţei profesionale a medicilor, modificări la statutul medicilor și așa mai departe.

  • Aveţi şi proiecte noi de ultim moment?

În fiecare zi avem proiecte care vizează buna sănătate a semenilor noştri. La propunerea ministerului am elaborat un subprogram destinat bolnavilor de leucemie acută în cadrul Programului Naţional de Oncologie, şi aici am avut şi sprijinul Casei Naţionale şi cel al societăţii civile. Noul subprogram va fi finanţat din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi în cadrul său vor fi decontate testele imunofenotipice, citogenetice şi de biologie moleculară pentru diagnosticarea leucemiilor acute. Anual, de acest program vor beneficia în medie 800 de pacienţi cu leucemie acută, şi aici intră şi adulţi dar şi copii.

De asemenea, susţin ideea de screening obligatoriu pentru testarea auditivă a nou-născuţilor în maternităţi, care afectează foarte mulţi micuţi – 2 din 1.000 de nou-născuţi au probleme cu auzul, şi cred că vom accesa şi fonduri europene pentru acest lucru. Toţi nou-născuţii vor fi testaţi și, în cazul în care au probleme, vor intra intr-un program de recuperare, iar în cazurile grave, vor beneficia de implant de proteze… Este un pas către o normalizare şi în acest domeniu unde rămăsesem puţin în urmă.

Se nasc anual circa 200.000 de copii în România şi intenţionez, ca prin economii şi prin implicare, să le oferim cele mai bune condiţii medicale, tratamente şi îngrijiri, pentru a avea un start bun în viaţă.

Doi bebeluși infectați cu coronavirus sunt internați la o maternitate din Timișoara

Doi bebeluși infectați cu coronavirus sunt internați la Maternitatea Bega din Timișoara. Este vorba despre un băiețel care are o lună și o săptămână...

Instanța decide repunerea în funcție și plata salariilor fostului șef Secție ATI de la Spitalul Universitar, Adriana Nica

Tribunalul București a decis că demiterea Adrianei Nica de la șefia secției ATI II din spitalul Universitar de Urgență a fost abuzivă, astfel că...

Crinuța Dumitrean, condamnată la peste șase ani de închisoare pentru retrocedările semnate lui Horia Simu

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi...

Lucian Duță, șase ani de închisoare și confiscarea conturilor din Elveția, pentru contractele semnate ca șef al CNAS

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare...

Germania îndeamnă statele UE să închidă pârtiile de schi pentru a ține sub control coronavirusul

Pe măsură ce se apropie sezonul de sărbătorilor de iarnă, relațiile europene se tensionează pe tema schiului. Germania solicită o abordare coordonată la nivelul...