20.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 12:06
No menu items!

Niciun progres UE-Rusia privind dosarul sirian

spot_img

 

dosarul sirian

Miniştrii de externe europeni nu au realizat niciun progres real cu Rusia în ceea ce privește dosarul sirian, în cadrul unei reuniuni, duminică seara, de la Luxemburg cu omologul lor rus Serghei Lavrov, au afirmat o parte dintre şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană.

„Am discutat despre Siria sub toate aspectele cu dl. Lavrov. Nu pot spune că am realizat oarecare progrese”, a declarat ministrul de externe britanic William Hague la sosirea la reuniunea miniştrilor de externe europeni de la Luxemburg. La această întâlnire participă şi şeful diplomaţiei române Titus Corlăţean.

Conform unui diplomat european, reuniunea a reprezentat un moment „foarte greu”, având o durată de peste trei ore și jumătate.  Ministrul rus a adresat critici dure la adresa atitudinii europenilor faţă de Siria și la sancţiunile autonome ale acestora împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

„Pericolul constă în intensificarea actualei situaţii care nu serveşte nimănui, inclusiv Rusiei”, a semnalat ministrul de externe german Guido Westerwelle. „Este necesar să-i convingem pe aceia care continuă să protejeze regimul Assad că în contextul sporirii tensiunilor, creşte pericolul unui război prin procură” în Siria, a punctat ministrul de externe german.

Uniunea Europeană intenționează luni, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg, să dezbată posibilitatea înăspririi sancţiunilor la adresa regimului sirian, care are un aliat important  în Moscova. UE plănuiește îngheţarea conturilor preşedintelui Bashar al-Assad și a altor două societăţi, în cadrul celui de-al 19-lea pachet de sancţiuni.

Rusia critică vehement sancţiunile occidentale antisiriene şi se opune categoric adoptării unor măsuri similare ale ONU, în ciuda bilanţului sever al conflictului.