Nicio șansă ca România să adopte euro în 2015

Dacă ar fi luate în calcul criteriile de convergenţă fiscal reală “ca la carte”, România ar trebui să treacă la euro peste 20-30 de ani, a declarat luni Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal care a adăugat că anul 2015 nu mai poate fi considerat un termen realist pentru adoptarea monedei europene.

“Cel mai prudent răspuns din partea noastră ar fi o reevaluare a ţintei, care probabil să însemne o amânare a datei pentru o perioadă ulterioară. Dacă ar fi să considerăm ”ca la carte” criteriile de convergenţă reală, probabil că ar trebui să adoptăm euro peste 20-30 de ani. Evident, când vom fi pe deplin pregătiţi să o facem. Nimeni nu a fost pregătit pe deplin să adopte euro, important este în ce stadiu eşti la nivel de pregătire a convergenţei reale versus ceilalţi membri  care există”, a explicat Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a dat, ca exemplu, Estonia, o ţară cu un PIB pe cap de locuitor de 65% din media UE. Este cea mai săracă țară care a adoptat euro, a mai spus Ionuț Dumitru. România are aproximativ 45% din PIB din media Uniunii Europene.

”Probabil că, după alegeri, guvernul va reevalua această ţintă. Trebuie găsit echilibrul, realismul ţintei, pentru a menţine presiunea pe reformele structurale”, a mai spus Dumitru.

NICIUN COMENTARIU