9.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024 - 4:17
No menu items!

Nicio șansă ca România să adopte euro în 2015

spot_img

Dacă ar fi luate în calcul criteriile de convergenţă fiscal reală „ca la carte”, România ar trebui să treacă la euro peste 20-30 de ani, a declarat luni Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal care a adăugat că anul 2015 nu mai poate fi considerat un termen realist pentru adoptarea monedei europene.

„Cel mai prudent răspuns din partea noastră ar fi o reevaluare a ţintei, care probabil să însemne o amânare a datei pentru o perioadă ulterioară. Dacă ar fi să considerăm ”ca la carte” criteriile de convergenţă reală, probabil că ar trebui să adoptăm euro peste 20-30 de ani. Evident, când vom fi pe deplin pregătiţi să o facem. Nimeni nu a fost pregătit pe deplin să adopte euro, important este în ce stadiu eşti la nivel de pregătire a convergenţei reale versus ceilalţi membri  care există”, a explicat Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a dat, ca exemplu, Estonia, o ţară cu un PIB pe cap de locuitor de 65% din media UE. Este cea mai săracă țară care a adoptat euro, a mai spus Ionuț Dumitru. România are aproximativ 45% din PIB din media Uniunii Europene.

”Probabil că, după alegeri, guvernul va reevalua această ţintă. Trebuie găsit echilibrul, realismul ţintei, pentru a menţine presiunea pe reformele structurale”, a mai spus Dumitru.