Premierul în funcție al Israelului, Benjamin Netanyahu nu a reușit să formeze un nou guvern împreună cu partidele de dreapta după alegerile din aprilie, suferind miercuri o înfrângere importantă. Astfel, la finalul unei ședințe care s-a prelungit târziu în noaptea de miercuri spre joi, într-o tensiune tot mai mare, Knessetul (Parlamentul israelian) s-a pronunţat prin vot – în a doua şi a treia lectură – în favoarea unor noi alegeri – cu 74 de voturi ”pentru” şi 45 ”împotrivă” -, la solicitarea Partidului Likud al premierului în exerciţiu Netanyahu.

Actualul premier se află la putere neîntrerupt din 1999 şi de peste 13 ani, punând la socoteală şi un prim mandat.

Viitorul acestei figuri care pare imbatabilă este ameninţat de o inculpare de corupţie, care urmează să se afle în centrul campaniei.

Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, a preferat să provoace noi alegeri decât să-l vadă pe preşedintele Reuven Rivlin dând altuia decât el şansa să formeze o majoritate de guvernământ în Knessetul existent.

Adversarii săi consideră că, în loc să se retragă, s-a îngrijit doar de supravieţuirea sa politică. El se agaţă de post cu scopul de a impune legi care să-l apere de proceduri judiciare, îl acuză ei, arată news.ro.

Anunţarea unor noi alegeri are repercursiuni în afara Israelului. Ea ridică problema prezentării de către administraţia lui Donald Trump a planului în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, aşteptat de luni de zile.