19.6 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024 - 15:52
No menu items!

Nereguli la 98% din şantierele verificate pe litoralul Mării Negre. Amenzi de 1.392.000 de lei, date de Garda de Mediu

spot_img

98% din şantierele de construcţii de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), în ultimele două luni, nu respectă legislaţia de mediu. Cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor.

„În cadrul controlului tematic naţional dispus de Comisariatul General, privind verificarea modului în care este respectată legislaţia de mediu, pe şantierele de construcţii, s-au desfăşurat verificări, în perioada 21.03-18.04.2022 şi pe litoralul Mării Negre. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai Comisariatului Judeţean Constanţa au efectuat controale la 113 şantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor sau completarea greşită a acestora şi 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul deşeurilor şi condiţiilor din actele de reglementare obţinute, din punct de vedere al protecţiei mediului, precum şi pentru neaplicarea măsurilor de protecţie a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Din cele 113 şantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deşeurilor.

”Când deşeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar şi în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situaţia cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de şantiere de construcţii, cât şi a densităţii acestora”, a precizat Nicolae Badea, directorul Direcţiei Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate, din cadrul GNM.

Conform notelor încheiate de echipele de control, sancţiunile în cazul şantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deşeurilor, pentru inexistenţa contractelor privind colectarea deşeurilor sau colectarea deşeurilor în amestec şi depozitările în spaţii neautorizate, lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor și lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere şi neasigurarea protecţiei deşeurilor din construcţii, aflate în depozite provizorii.

Controalele de pe şantiere, din ultima perioadă, au vizat în special localităţile unde au fost înregistrate creşteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la staţiile RNMCA şi au urmărit verificarea respectării legislaţiei în domeniul protecţiei atmosferei şi gestiunii deşeurilor, fiind dispuse măsuri cu termene stricte de remediere a deficienţelor.

                                                                                                                    Adina Silav