17.2 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 4:10
No menu items!

Negocierile dintre cele două Corei privind complexul industrial de la Kaesong au eșuat din nou

spot_img

Negocierile dintre cele două Corei privind complexul industrial de la Kaesong au eșuat din nou

Corea de Nord și Corea de Sud au eşuat încă o dată miercuri în rezolvarea divergenţelor privind complexul industrial inter-coreean de la Kaesong, închis unilateral de Phenian la începutul lunii aprilie, informează AFP.

Aceasta a fost cea de-a patra rundă de negocieri consacrate complexului de la Kaesong, devenit piatra de încercare în reducerea tensiunilor din peninsulă.

Cele două părţi, reunite la Kaesong, vor relua discuţiile luni.

La sfârşitul reuniunii, şeful delegaţiei de la Seul, Kim Ki-Woong a subliniat că există „divergenţe importante” în ceea ce priveşte adoptarea unui cadru legal destinat să prevină închiderea complexului în viitor.

„Discuţiile nu au dus la niciun rezultat din cauza revendicărilor iraţionale şi a atitudinii lipsite de sinceritate (a Sudului)”, a precizat agenția KCNA.

Negocierile au avut loc după mai multe luni de relaţii tensionate între Seul şi Phenian, în special cu ameninţări din partea Coreii de Nord, a cărei economie este afectată de înăsprirea sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite după testul nuclear efectuat în februarie.

Nordul şi Sudul doresc redeschiderea complexului de la Kaesong, crucial pentru economia nord-coreeană şi companiile sud-coreene care au pierdut sute de milioane de dolari după plecarea celor 53.000 de muncitori nord-coreeni.

C.I.