15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 2:46
No menu items!

Negocierile Ciprului la Moscova au eşuat

spot_img

Negocierile Ciprului la Moscova au eşuat

Ministrul de finanţe cipriot Michael Sarris va pleca vineri de la Moscova, unde s-a aflat în ultimele două zile pentru a negocia o asistenţă financiară pentru ţara sa, dar care nu a fost obținută.

Sarris nu a reuşit să obţină acordul Moscovei privind extinderea împrumutului de 2,5 miliarde de euro, a cărui scadenţă începe în 2016 şi un nou pachet de asistenţă financiară.

Propunerea delegaţiei cipriote a vizat crearea unei companii de stat, care să deţină active ale unor zăcăminte de gaze din apele insulei, şi posibilitatea ca investitorii ruşi să cumpere ulterior o parte din aceste active, însă după studierea ofertei,  investitorii ruşi nu şi-au manifestat interesul.

Totodată, Turcia a protestat deja în legătură cu posibilitatea ca Cipru să înceapă de unul singur exploatarea potenţialelor zăcăminte de gaze din apele teritoriale ale insulei, subliniind că resursele naturale aparţin deopotrivă comunităţii greceşti şi turce din insula mediteraneană.

Parlamentul cipriot a anunţat că va sprijini planul guvernului de salvare a economiei, chiar dacă Eurogrupul va aproba sau nu aceste măsuri, după cum a precizat preşedintele legislativului de la Nicosia, Yiannakis Omirou. El nu a exclus posibilitatea ca Ciprul să încerce identificarea unei soluţii “fără umbrela troicii” de creditori şi fără asistenţa instituţiilor europene.

C.I.