9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 4:33

Negocieri Kiev – Moscova pe tema gazelor

spot_img

Nu s-a ajuns la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană, dar discuţiile vor continua

Gazprom1

Ucraina a început luni seara negocieri ample cu Rusia în vederea încetării luptelor sângeroase din estul ţării, afectat de o rebeliune separatistă, şi evitării întreruperii livrărilor de gaze ruseşti, informează AFP.

Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană, însă discuţiile vor continua marţi seara sau miercuri dimineaţa, la Bruxelles, a anunţat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

“Toate punctele au fost discutate”, “au fost propuse soluţii”, iar “discuţiile vor fi reluate marţi seara sau miercuri dimineaţa”, la Bruxelles, a declarat Oettinger, după şapte ore dificile de negocieri.

Gazprom şi Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia. Ucraina are datorii la gaze faţă de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013 şi aprilie şi mai 2014, potrivit Gazprom.

În același timp, cele două părţi trebuie să ajungă la un acord asupra preţului şi cantităţilor de livrare a gazelor ruseşti către Naftogaz. Preţul ar urma să se situeze între 268 şi 480 de dolari pe mia de metri cubi.

Ucraina a achiziţionat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

Negocierile pe tema gazelor au început luni seara la ora 17.00 GMT, la Bruxelles, în contextul în care Moscova a avertizat Kievul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze dacă Ucraina nu îşi va achita până marţi seara datoriile la gaze şi factura pentru iunie.

Ucrainenii refuză să accepte preţul fixat de Rusia după instalarea unui Guvern prooccidental la Kiev.

Cu toate acestea, noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, pare hotărât să detensioneze rapid relaţiile cu Moscova şi şi-a acordat o săptămână pentru a restabili liniştea în estul ţării sale.

Astfel, începând de duminică, el a deschis negocieri la Kiev, pentru prima dată de la înlăturarea de la putere, la sfârşitul lui februarie, a predecesorului său prorus Viktor Ianukovici şi alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie, la capătul unui referendum considerat ilegal de occidentali.

Negocierile se desfăşoară cu uşile închise între ambasadorul Rusiei Mihail Zubarov şi ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin, în prezenţa unui reprezentant al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

Primele trei reuniuni au dus la stabilirea “etapelor-cheie” de urmat în vederea “dezescaladării situaţiei în regiunile Doneţk şi Lugansk”, a anunţat luni seara Ministerul ucrainean de Externe

Reuniune decisivă la Bruxelles

Fostul ministru al Economiei şi de Externe, care a servit atât în Guverne proruse, cât şi prooccidentale, este nevoit chiar din primele zile de mandat să evite un nou “război al gazelor” cu Rusia.

La Bruxelles, miniştrii rus şi ucrainean ai Energiei şi patronii companiilor Gazprom şi Naftogaz s-au reunit sub egida comisarului european pentru Energie, Günther Öttinger.

Potrivit cotidianului rus Vedomosti, Naftogaz, care a plătit deja acum o săptămână o datorie de 786 de milioane de dolari, ar putea achita un miliard de dolari de luni.

Analiştii se aşteaptă ca Gazprom că reducă preţul şi să acorde timp Ucrainei.

Dosarul energetic afectează relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles, care a obligat Bulgaria să întrerupă lucrările de construcţie la gazoductul South Stream. Condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

C.A.