13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:01
No menu items!

Ne-au părăsit în 2012

spot_img

Și anul 2012 a luat tributul de vieți ale unor personalități îndrăgite de către toți românii. Acum, în prag de An Nou, să ne aducem aminte de ei.

Chiar pe 6 ianuarie, 2012, s-a stins din viață apreciatul regizor Bițu Fălticineanu, unul dintre cei mai cunoscuți autori de spectacole de revistă românești. Avea 77 de ani, iar numele lui a apărut pe mai bine de 200 de afișe în 50 de ani de activitate.

Actorul Emil Hossu.

La sfârșitul lui ianuarie, o veste tristă răzbătea dinspre lumea actoricească de la noi. Pe data de 25 a murit, în urma unui stop cardio-respirator, Emil Hossu. Avea 70 de ani, era actor la Teatrul Nottara din București și a jucat în numeroase filme printre care: „Toamna Bobocilor”, „Accident”, „Balanța”, „Secretul lui Bachus” și „Secretul lui Nemesis”.

Whitney Houston

Pe 10 februarie 2012 moare și Whitney Houston, la vârsta de 48 de ani. Cunoscută publicului român, în special după celebrul film „The Bodyguard” care făcea furori la începutul anilor 90, Whitney era considerată regina muzicii pop. Imaginea ei a fost distrusă de droguri și alcool. Pe parcursul carierei sale, diva americană a vândut peste 140 de milioane albume și 50 de milioane de single-uri.

Pe 14 februarie, iubitorii de K-1 au fost în stare de șoc la aflarea veștii morții veteranului Mike Bernardo. Acesta a fost găsit decedat în vila sa din Kape Town.

Gavril Vatamaniuc

Pe 29 februarie, a plecat dintre noi unul dintre ultimii eroi ai rezistenței armate anticomuniste: Gavril Vatamaniuc, cel căruia Lucia Hossu-Longin i-a dedicat un serial în „Memorialul Durerii”.

Lumea literaturii polițiste a rămas mai săracă în 2012, în luna martie, după ce pe data de 17 scriitorul Olimpian Ungherea a părăsit această lume. Din opera sa amintim: „Bătrâna domnișoară n-are alibi”, „Spovedania unui spion”, „Clubul cocoșaților”, „Misterele templului masonic”, „Cheia secretă”.

Luna martie a anului 2012 ne-a răpit doi mari actori. Ștefan Radof a murit pe 28 martie, la vârsta de 77 de ani și a jucat la Teatrul Nottara din anul 1965. Sâmbătă, pe 31 martie, a părăsit această lume și actorul Ion Lucian, fondator și director al teatrului pentru copii „Ion Creangă” și al Teatrului „Excelsior” din București. Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru și film și la Universitatea Hyperion.

Pe 17 mai 2012, Donna Summer, supranumită Regina Muzicii Disco, cea care ne-a bucurat multora dintre noi adolescența sau tinerețea în anii comunismului, a încetat din viață la vârsta de 63 de ani, în urma unei grele suferințe cauzată de cancer. Cântăreața domina topurile de gen ale anilor 70 – 80, cele mai cunoscute melodii ale ei fiind „She Works Hard for the Money”, „Last Dance” sau „This Time I Know It’s for Real”.

Pe 21 mai 2012 a murit poeta, eseista și traducătoarea Irina Mavrodin, o mare personalitate culturală care, prin eseurile și studiile sale teoretice, a devenit un reper academic.

Pe 21 iunie, a murit la vârsta de 87 de ani, arhitectul Camil Roguski. Apropiat al lui Nicolae Ceaușescu, acesta a dezvăluit publicului de la noi multe secrete din viața fostului cuplu dictatorial, dar și despre personalități pe care le-a cunoscut în cariera sa: Constantin Brătianu, Carol al II-lea, Charles de Gaulle și Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Luna iulie 2012 a adus românilor vestea morții Violetei Andrei, o tânăra actriță cunoscută publicului pentru rolul din sitecome-ul „Nimeni nu-i perfect” de la Prima TV. Avea numai 22 de ani și și-a pierdut viața într-un cumplit accident petrecut pe raza localității Otopeni.

Mihaela Ursuleasa

Pe 1 August, melomanii din întreaga țară au primit vestea morții premature a genialei Mihaelei Ursuleasa. Născută în 1978 la Brașov, Ursuleasa a fost considerată copilul minune al pianului. Avea 34 de ani și multe planuri de viitor. Chiar în ziua morții ar fi trebuit să cânte în București, la Ateneul Român, împreună cu orchestra de tineret dirijată de Cristian Mandeal.

Neil Armstrong

Pe 25 august 2012 a părăsit această lume, la vârsta de 82 de ani, Niel Armstrong, primul om care a pășit pe lună.

Mirela Zafiri avea 41 de ani și o viață minunată înainte. Era prim-solistă la Opera din Brașov, superbă și talentată. Dar moartea a ales-o tocmai pe ea, într-o dimineață de sfârșit de vară: 27 august. Decesul artistei a survenit la Bucureşti, în momentul când se pregătea să plece împreună cu soţul său, în Brazilia. Apropiații sopranei au spus că ea se simțea foarte obosită de la o vreme și fără putere, dar că medicii nu au descoperit nimic grav în urma invesigațiilor. Și totuși, ceva a cedat…

Și a venit luna noiembrie, cu data de 7. Solista de muzică ușoară, Marilena Dobre, sora lui Ovidiu Komornyik, moare la New York, la numai 43 de ani. Marilena a studiat de la 10 ani canto clasic la școala primară din Buzău și a debutat la Festivalul Mamaia din 1987, obținând Locul I la secțiunea Creație.

Pe 10 noimbrie, îndrăgitul actor Iurie Darie, de 83 de ani, a decedat la Spitalul „Bagdasar-Arseni”. În careiera sa, a jucat în peste 40 de producții cinematografice. La început s-a remarcat în emisiuni de televiziune pentru copii, prin talentul său de a desena simultan cu ambele mâini.

Serban Ionescu

Tot în noiembrie, pe 22, a murit pe un pat din spitalul Floreasca, la secția de terapie intensivă, actorul Șerban Ionescu. Avea 62 de ani, iar decesul său a survenit după mai multe luni de luptă cu o boală cumplită. A lăsat în urmă filme celebre precum: „Imposibila iubire”, „Mircea”, „Ion-blestemul pământului, blestemul iubirii”.

Ultimul din listă, deocamdată, este dramaturgul și jurnalistul Larry L. King, autor al piesei de teatru „Best Little Whorehouse in Texas”. El a încetat din viață la 83 de ani, pe 22 decembrie 2012. Larry L. King a primit un „Emmy” în 1982, pentru documentarul de televiziune „The Best Little Statehouse in Texas”, pentru care a semnat scenariul şi lectura. King a lucrat pentru Playboy în perioada în care celebrul Hunter S. Thompson a redefinit jurnalismul, în anii ’60-’70.

Răzvan Mateescu