20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 3:31
No menu items!

NATO anunţă că trimite avioane şi nave în Europa de Est

spot_img

Statele membre NATO au plasat militari în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă în vederea unei consolidări în Europa de Est, împotriva unor activităţi militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, anunţă luni într-un comunicat Alianţa Nord-Atlantică, citată de AFP.

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Astfel, „Danemarca trimite o fregată la Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de vânătoare de tp F-16 în Lituania, pentru a susţine vechea misiune de poliţie aeriană a NATO în regiune.

Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi ia în calcul să trimită avioane de luptă în Bulgaria.

Fanţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România, sub comandamentul NATO.

Olanda trimite două avioane de vânătoare de tip F-35 în Bulgaria începând din aprilie, pentru a susţine activităţile de poliţie aeriană ale NATO în regiune şi pune o navă şi unităţi terestre în aşteptare pentru Forţa de Reacţie a NATO.

Statele Unite au anunţat de asemenea în mod clar că iau în calcul să-şi crească prezenţa militară în partea de est a Alianţei”, precizează NATO în comunicatul de presă. 

„După anexarea ileaglă a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a Alianţei, prin patru grupări tactice multinaţonale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Aceste unităţi, conduse de către Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite, sunt multinaţionale şi sunt pregătite de luptă”, dă asigurări NATO.

„Prezenţa lor arată în mod clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerată un atac împotriva întregii Alianţe”, avertizează NATO.

R. Dan