marți, 26 ianuarie 2021 - 5:03

Năsui (USR): Videoclipul vloggerului Selly descrie foarte bine starea sistemului de educație

Moderna anunță că vaccinul său este eficient și împotriva tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud

moderna a anunțat, luni, printr-un comunicat, că vaccinul anti-Covid dezvoltat de companie neutralizează tulpinile identificate în Marea Britanie și Africa de Sud. „Vaccinul COVID-19 produs...

Lista funcţiilor vizate de USR-PLUS în toate ministerele și instituțiile

USR-PLUS negociază, zilele acestea, funcțiile pe care le vizează în toate agențiile și ministerele. Conform stiripesurse.ro, formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș...

Ministerul Sănătății explică ce înseamnă “95% eficacitate” la vaccinul COVID-19

Ministerul Sănătății a dat, luni, explicații despre ce  înseamnă eficacitatea de 95% la un vaccin. „Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi ușor...

Senatorii și-au votat bugetul pe 2021. Ce sumă va fi alocată pensiilor speciale, ale foștilor senatori

Senatorii și-au votat bugetul, într-o sesiune extraordinară de luni, 25 ianuarie. Proiectul bugetului, votat de 88 de senatori "pentru" și cu 44 de abțineri,...

Liderul USR București, Claudiu Năsui, promovează și se arată întru totul de acord cu poziția vloggerului Selly, cel care a expus problemele sistemului de educație din România. Năsui consideră că, în acest moment, politicienii bagă mizeria sub preș și nu au viziune pentru a-l repara.

”Probabil cel mai bun clip despre sistemul de educație pe care îl vom vedea.

Vloggerul Selly ne spune de fapt că împăratul este gol. Sistemul de educație de stat este un dezastru.

Politicienii se prefac că totul merge bine. Unii încearcă să-l ignore, alții să-l cosmetizeze, nimeni nu pare să aibă nici curajul nici viziunea să-l repare. Pentru ei contează numai aparențele. E exact ca la Cernobîl după ce a explodat reactorul. Principala problemă era să nu se afle și să salvăm aparențele.

Marea majoritate a politicienilor habar nu ar avea ce trebuie să facă ca să reformeze sistemul. Asta în afară de notoriul „să se dea mai mulți bani”. Se laudă cu mâna de copii olimpici, copii pentru care ei nu au niciun merit, dimpotrivă.

Dar să nu vorbim numai despre problemă. Problema o știm cu toții și o expune Selly mult mai bine. Hai să vorbim despre soluție.

Sursa problemei este faptul că sistemul este un monopol ferit de concurență. De facto concurența nu există. Școlile private se înființează extrem de greu și, în general, au fost înființate doar cu pile serioase la stat. De aceea sunt și foarte puține și extrem de scumpe. Și chiar și așa, ele sunt supuse unei birocrații înfiorătoare care le împiedică să inoveze. Dar despre asta altă dată.

Soluția este să deschidem sistemul la concurență. Reală. Să aibă voie profesorii și nu numai să-și deschidă ușor o școală. Iar părinții și copiii să-și poată alege ce școală vor dintr-o panoplie de școli aflate în concurență pentru ei. Să existe doar o curiculă minimă și în rest să poată orice școală să-și aleagă materiile și cum le predau. Să fie în concurență pentru a atrage elevii și a-i menține.

Dar cei care nu au bani? Aceeași sumă de bani pe care statul oricum o plătește pentru educația unui copil trebuie să-l poată urmări la orice școală își alege, de stat sau privată. Astfel toți copiii să-și poată alege școala.

Actualul sistem este anchilozat în trecut pentru că este un monopol în care nimeni nu are interes să schimbe nimic.

Concurența este cea care ne face să fim mai buni. Ea ne face să oferim condiții mai bune, programe mai adecvate și o grămadă de alte lucruri care să facă școala o plăcere.

Doar prin deschidere la concurență și inovare vom putea muta centrul de putere dinspre politicieni și inspectorate, unde este acum, înspre copii, unde ar trebui să fie.

Dacă nu ați văzut acest clip, vi-l recomand cu mare căldură. Sunt 20 de minute excelente spuse cu sinceritate și cu umor.

Într-un singur punct nu sunt de acord cu Selly. Când spune „Este foarte greu să schimbăm sistemul de învățământ și probabil că nu o să reușim.”

Așa este, va fi greu. Dar o să reușim. Dacă suntem o masă critică care ne dorim schimbarea sistemului, vom reuși. Și comunismul a căzut la un moment dat. Înainte de 1990, toată România era condusă precum sistemul de educație din prezent. Toate deciziile luate ierarhic, la centru, de către politicieni. Dar și acolo la un moment dat lucrurile s-au schimbat. Depinde doar de noi cât de mult chiar ne vom dori să reformăm sistemul de educație.

Una dintre cele trei reforme cheie pe care le propune USR este tocmai dreptul de a alege în educație. Adică înființarea de școli private mai ușoară și dreptul copiilor și părinților de a alege liber între ele. Cu o finanțare care să urmeze elevul, bogat sau sărac, oriunde își alege să meargă.

Sunt trei reforme cheie care ar însănătoși profund România. Reforme grele dar importante. Aceasta e una dintre ele.”, scrie Claudiu Năsui.

Noua tulpină de coronavirus, confirmată în Suceava la un bărbat sosit din Marea Britanie

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2 a fost depistată și la Suceava, la un bărbat de 39 de ani care a venit în România...

Brexit. Cum este afectat comerțul online. Problemele cumpărătorilor din afara și din interiorul Marii Britanii

Ieșirea Marii Britanii din UE și noile reguli de comerț au provocat apariția unor costuri noi pentru clienții magazinelor online din cele două blocuri,...

Cîțu: Pensiile vor fi indexate conform legii. Surse din Guvern: Pensiile vor fi înghețate după majorarea din 2020

Premierul Florin Cîțu a afirmat luni că bugetul pe 2021 se va construi pe actuala legislație, care prevede indexarea pensiilor cu rata inflației. Acesta...

Caii chinuiți găsiți pe un câmp din Techirghiol ar aparține unui procuror DIICOT

Peste 40 de cai au fost filmați, duminica trecută, pe un câmp din localitatea Techirghiol, județul Constanța, în condiții inumane, vizibil slăbiți și înfometați....

Premierul Florin Cîțu vrea să umble la salariile bugetarilor, deși protestele se țin lanț

Premierul Florin Cîțu susține că legea salarizării trebuie rediscutată, astfel încât bugetarii să aibă o creștere salarială în funcție de performanțele pe care le...