21 C
București
luni, 27 mai 2024 - 17:49
No menu items!

VIDEO. NASA a lansat mega-racheta Artemis 1 spre Lună. Unde este programată să cadă în luna decembrie, pe Pământ

spot_img

Cea mai puternică rachetă din lume a decolat miercuri pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american de întoarcere pe Lună, Artemis, informează AFP.

A treia oară a fost cu succes pentru NASA în lansarea misiunii Artemis I. Racheta a fost lansată miercuri dimineață.

„Ne ridicăm împreună, înapoi pe Lună şi dincolo de ea”, a spus comentatorul NASA.

Racheta a decolat de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, după ce inginerii NASA au anulat două încercări anterioare de decolare din mai multe motive, între care două uragane semnificative care au lovit Florida în ultimele câteva săptămâni.

Artemis este cea mai puternică rachetă din lume care merge către stele, într-o lansare istorică ce va atinge obiectivul agenției spațiale americane de a readuce oamenii pe suprafața lunară, pentru prima dată în jumătate de secol. 

Misiunea Artemis I fără echipaj va fi urmată de o călătorie umană pe Lună, în 2024, care ar putea duce prima femeie și prima persoană de culoare în spațiu, după Neil Armstrong.

Zborul de testare este programat să dureze 25 de zile, 11 ore și 36 de minute, și se va încheia în luna decembrie, în Oceanul Pacific, în largul coastei San Diego, scrie washingtonpost.com.

Artemis 1 (oficial Artemis I) este un zbor de test fără echipaj pentru Programul Artemis al NASA. Este primul zbor al vehiculului de lansare supergreu al Space Launch System (SLS) al agenției și primul zbor al Orion MPCV (Orion Multi-Purpose Crew Vehicle).

Cunoscută anterior sub numele de Exploration Mission-1 (EM-1), misiunea a fost redenumită după introducerea programului Artemis.

Misiunea va testa nava spațială Orion și vehiculul de lansare Space Launch System pentru zborurile cu echipaj începând cu cel de-al doilea zbor de test al Orion și Space Launch System, Artemis 2. 

                                                                                                                  Adina Silav