13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 15:55
No menu items!

Donald Trump şi-a anunțat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024. Reacţia lui Joe Biden

spot_img

Fostul preşedinte Donald Trump anunţă o nouă candidatură la Casa Albă şi intră în cursa din 2024, cu scopul de a deveni al doilea preşedinte american ales vreodată pentru două mandate neconsecutive, transmite CNN.

„Pentru a face America măreaţă şi glorioasă din nou, îmi anunţ în această seară candidatura pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite”, a declarat Trump.

Mult aşteptata campanie a lui Trump vine în contextul în care fostul preşedinte încearcă să recupereze lumina reflectoarelor, după performanţa sub aşteptări a Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului.

Republicanii nu au reuşit să obţină o majoritate în Senat, au eşuat în eforturile lor de a ocupa mai multe locuri la nivel statal şi nu au reuşit încă să obţină o majoritate în Camera Reprezentanţilor, evoluţii care i-au forţat pe Trump şi pe alţi lideri de partid să adopte o poziţie defensivă. 

Marţi seară, el a recunoscut pierderile suferite de partidul său, dar nu a contestat rezultatele – o schimbare marcantă faţă de modul în care a tratat de mult timp propria sa înfrângere în alegerile prezidenţiale din 2020, scrie news.ro.

El a deviat însă vina pentru rezultatele din 2022, spunând că alegătorii „nu au realizat încă întreaga amploare şi gravitate a durerii prin care trece naţiunea noastră”, iar apoi a prezis că până în 2024 „votul va fi mult diferit”.

Actele prin care Trump şi-a stabilit candidatura au ajuns la Comisia Electorală Federală cu puţin timp înainte de a-şi face anunţul la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Florida.

Cea de-a treia candidatură prezidenţială a lui Trump coincide cu o perioadă de pericol juridic sporit, în condiţiile în care oficialii Departamentului de Justiţie care îl investighează pe el şi pe asociaţii săi revin asupra perspectivei de punere sub acuzare. 

Fostul preşedinte este anchetat în prezent pentru activităţile sale de dinainte şi din timpul atacului din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA şi pentru păstrarea de documente clasificate la proprietatea sa de la Mar-a-Lago după ce a părăsit funcţia. 

Biden: Donald Trump a dezamăgit America

În timp ce Donald Trump a anunţat o a treia candidatură la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a scris pe Twitter: „Donald Trump a dezamăgit America”, transmite CNN.

Tweetul de pe contul oficial al lui Biden include un videoclip care atacă bilanţul lui Trump în funcţie, inclusiv în ceea ce priveşte economia, locurile de muncă, asistenţa medicală, „alinierea extremiştilor”, „atacarea drepturilor femeilor” şi „incitarea unei mulţimi violente”.

Mesajul a apărut la jumătatea discursului de anunţ al lui Trump de la Mar-a-Lago.

Biden a trimis, de asemenea, un apel de strângere de fonduri prin SMS către lista de SMS a Comitetului Naţional Democrat.

„Sunt preşedintele Biden, iar acest lucru este urgent. Trump tocmai a anunţat că va candida din nou la preşedinţie. Puteţi să trimiteţi urgent 20 de dolari la DNC? txt.democrats.org/fg2”, scria în text.

                                                                                                                   Adina Silav