15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 14:20
No menu items!

Naţional Arena: Ponta aplaudat, Antonescu luat peste picior UPDATE

spot_img

A început show-ul electoral al USL pe Naţional Arena. Ei bine, dacă Ponta a fost întâmpinat, în lumina reflectoarelor, cu urale şi aplauze, la apariţia lui Antonescu, voci din mulţime au strigat: Domnule Antonescu, mai dormiţi? Mai vreţi să fiţi preşedinte?

Lansarea celor peste 450 de candidaţi ai Uniunii Social Liberale pentru alegerile parlamentare a debutat în uralele celor aduşi de organizaţiile partidelor compomente pe Naţional Arena, în acorduri asurzitoare de muzică rock sau din anii 80. Mega-lansarea candidaţilor USL a început cu piesa „Thunderstruck” a celor de la AC/DC. Liderii Uniunii şi-au făcut apariţia pe covorul roşu. La apariţia lui Ponta  s-au aprins reflectoarele şi s-au auzit ropote de aplauze. Nu de acelaşi tratament a avut parte liderul PNL, Crin Antonescu. „Domnule Antonescu, mai dormiţi?”, au strigat câteva voci din mulţime. După ce şi-au făcut intrarea, de pe un ecran uriaş, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, prin intermediul unui videoclip, a transmis încurajări către cei prezenţi privind victoria decisivă a USL la parlamentare. Tot de pe ecran,  premierul Victor Ponta a spus că Traian Băsescu, PDL şi gaşca lor au furat ţara, iar principala preocupare a guvernului USL este să dea oamenilor înapoi ceea ce s-a furat. Ponta i-a amneinţat cu închisoarea pe ei din PDL care, potrivit acestuia, au furat ţara. Şi liderul PNL Crin Antonescu a subliniat că a sosit momentul să se facă dreptate. Alături de mai marii USL, pe scenă a intart şi SERGHEI STANISEV presedintele Partidului Socialistilor Europeni.

UPDATE: 19.56 Victor Ponta: Trebuie să îl dăm jos pe Băsescu 

„Datoria mea este este să vă spun dumneavoastră ce avem de făcut în următorii ani, ce vom face cu puterea pe care ne-o vor da românii în decembrie. Cred că cel mai bine va fi când vom striga Jos Băsescu. Niciodată o ţară nu este umilită decât dacă are cozi de topor”, a spus Ponta la începutul discursului. Anul 2012 este nu doar anul victoriei, este anul marii schimbări. Trebuie să mergem înainte. Nu trebuie să ne întoarcem la vremurile Băsescu, Boc, Blaga şi Anastase. Este timpul să facem schimbarea pe 9 decembrie”, a spus Ponta de la tribună. Nu acordaţi imunitate celor care şi-au bătut joc de voi, Igaş, Anastase. Ei nu trebuie să fie în Parlament, ci în faţa justiţiei. Băsescu este ultimul comunist din Europa, ultimul securit din Europa. Trebuie înlăturat, cu întregul lui sistem”, a strigat liderul USL la finalul discursului.

 UPDATE: 20.11 Plictiseală, domne! Nu am auzit ceea ce am vrut să auzim

Dacă o parte din mulţime a fost impresionată de spusele premierului, ei bine, au existat şi ceva nemulţumiţi. Încă de pe la jumătatea discursului, grupuri, grupuleţe, au început să părăsească stadionul. „Nu am auzit ceea ce am vrut să auzim”, au spus câţiva dintre participanţi. Ei s-au îndreptat către autocare, dezamăgiţi. „Plecăm spre casă, avem drum lung de parcurs”.

Update 20.55 Crin Antonescu: Mtingul USL nu s-a dorit o demonstraţie de forţă

Liderul liberalilor, Crin Antonescu, copreşedinte al USL, a declarat miercuri că evenimemtul de pe Naţional Arena nu s-a dorit a fi o demonstraţie de forţă în faţa nimănui. ”Se discuta în timpul zilei şi se spunea că în România clasa politică este împărţită în două: PDL la Parlament cu Europa şi USL pe Arena Naţională cu poporul. Este adevărată a doua parte. USL este la Arena Naţională şi mereu cu poporul. Prima parte nu e adevărată. La Palatul Parlamentului, la ceremonia de despărţire de Traian Băsescu şi PD au fost prezenţi astăzi câţiva dintre cei mai importanţi politicieni ai Europei şi eu îi salut, dar niciodată Europa nu va fi doar a unor demnitari de moment sau a unei singure familii politice.(…) Dacă azi în congresul unei mari formaţiuni politice s-a vorbit de federalizarea României şi nimeni dintre cei din PD nu s-a delimitat şi nu i-a contrazis, le spunem noi că România este şi va rămâne un exemplu în ceea ce priveşte tratarea minorităţilor şi va fi mereu un stat naţional unitar – România”, a declarat Crin Antonescu.

„Cineva spunea că încercăm să facem din această întâlnire o demonstraţie de forţă şi prietenul nostru, Daniel Constantin, cu bună cuviinţă spunea: nu, nu vrem să facem o demonstraţie de forţă. Eu îl contrazic: ba da, vrem să facem şi facem o demonstraţie de forţă, pentru că cine vrea să conducă o ţară ca România trebuie să fie puternic şi noi demonstrăm că suntem puternici, cine vrea să conducă România trebuie să ţină cont de aşteptările oamenilor, de libertăţile oamenilor şi voi sunteţi cei care ne vorbiţi despre asta”, a mai spus Antonescu care a precizat că USL este suficient de puternică pentru a conduce România spre bine.

Preşedintele PNL a sublniat totodată că liderii liberalilor europeni sunt cu USL şi cu poporul român. ”Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Cotroceni cu preşedintele lor, noi aici cu poporul nostru fără preşedinte, dar suntem aici cu puterea noastră, cu milioane de oameni care sunt alături de noi, cu aspiraţiile noastre, cu Guvernul nostru, cu aleşii noştri locali, cu planul şi proiectul nostru pentru următorii ani pentru România. (…) România este parte a Europei, indiferent cine o conduce. România şi-a câştigat libertatea cu sângele românilor, nu a primit pomană de la nimeni şi România are drept de vot în Europa şi nu doar drept de a asculta”, a mai spus Antonescu.

 UPDATE 21.10 Daniel Constantin: Începe o campanie murdară, PDL va da cu noroi în noi!

Preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin, a declarat, miercuri, pe Naţional Arena, la lansarea candidaţilor USL, că va începe o campanie murdară în care pedeliştii nu vor ezita să arunce cu noroi în contracandidaţii lor la alegerile parlamentare. El a remarcat totodată că participanţii la eveniment sunt mai muli ca niciodată. ”Sunteţi azi mai mulţi ca niciodată, sunteţi azi în USL mai mulţi ca niciodată. Mai important decât atât este faptul că astăzi, la un an şi jumătate de când s-a înfiinţat USL, după cinci luni de guvernare, USL este mai unită ca niciodată. (…). USL până acum şi-a atins mai multe obiective, însă astăzi suntem în faţa unui alt obiectiv şi poate cel mai important. Azi suntem în faţa celei mai importante campanii electorale din ultimii 20 de ani. Astăzi avem ocazia să curăţăm România de tot răul pe care l-a făcut regimul PDL şi Traian Băsescu. Suntem mai aproape decât oricând să ne atingem acest obiectiv, mai aproape decât oricând de o victorie, o victorie pentru România”, a spus Constantin.

În opinia sa, USL nu trebuie să-şi cheme partenerii străini ca ”să o scoată dintr-un colţ al izolării”, aşa cum au făcut pedeliştii. ”Nu trebuie să facem ca PDL să ne invităm partenerii externi şi să ne rugăm de ei să ne scoată dintr-un colţ al izolării. (…) USL şi-a demonstrat forţa când a răsturnat „guvernele lui Traian Băsescu”, când au câştigat 36 de consilii judeţene, şi în ziua referendumului, când „7,5 milioane de români au strigat alături de USL: Jos Băsescu!””; a mai spus Constantin care crede că acum începe cea mai dură campanie în care PDL ”va face ce ştie el cel mai bine” va arăta cu degetul spre USL şi va arunca cu noroi.

UPDATE: 22.35 Un fular, ceva de mâncare şi 40 de lei, răsplata pentru fiecare participant

Mult mediatizata lansare a candidaţilor Uniunii Social Liberale pentru alegerile din decembrie, care a avut loc pe Naţional Arena din Bucureşti, s-a limitat la un eveniment de aproape trei ore, la care s-au adăugat alte ore în care au curs înăuntru şi înapoi zeci de mii de membri ai PSD, PNL şi PC din Capitală şi din ţară, aduşi cu autocarele şi dotaţi cu şepcuţe, fluiere, gorniţe, steguleţe sau pancarte electorale. Fiecare s-a îndreptat spre o direcţie clară, pe bază de bilet şi ecuson special şi a beneficiat de puncte de vâmzare de pop-corn, hot-god, băuturi răcotiroare sau bere fără alcool. La final, participanţii s-au îmbulzit către ieşirile stadionului, moment în care mai multe femei au leşinat.

De la eveniment a lipsit primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Marele absent al manifestării a fost însă preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care nu a fost prezent nici în primăvara acestui an, la Congresul USL de la Romexpo. Surse politice spun că Ion Iliescu n-ar vedea cu ochi prea buni unele candidaturi, cum ar fi cea a lui Gigi Becali – absent şi el de la manifestarea de pe Naţional Arena. Nu comentez!” a spus hotărât marţi seara preşedintele de onoare al PSD, după ce a ieşit de la Comitetul Executiv Naţional, întrebat fiind de jurnalişti cum comentează candidatura lui Gigi Becali.

Remus Truică, printre aplaudacii de la Naţional Arena/

Un alt mare absent, de această dată în premieră, este fostul premier Adrian Năstase, aflat în prezent în penitenciarul Jilava. Năstase se află totuşi aproape de evenimentele prin care trece PSD cu sufletul, publicând aproape zilnic pe blogul personal comentarii legate de acestea.Nu a lipsit însă de la eveniment unul dintre apropiaţii lui Adrian Năstase, fostul său şef de cabinet, miliardarul Remus Truică, care a susţinut că el nu va candida la alegerile parlamentare ”pentru că are multă treabă”. ”Bineînţeles că nu puteam să nu fiu astăzi aici. Nu (n.r. va candida). Am multă treabă din mai multe puncte de vedere. Am fost invitat şi am venit cu speranţa că USL-ul va avea majoritatea în legile parlamentare din acaesta iarnă”, a declarat Remus Truică.

La finalul manifestaţiei, Dragnea a declarat:  „Vom face publice toate costurile, pentru cã tot ceea ce s-a fãcut s-a fãcut transparent şi pe documente. Am fost foarte preocupat şi de faptul cã s-a ajuns greu la stadion cu autocare, cu microbuze, cu maşinile, pentru cã era şi orã de trafic intens. Au venit peste 75 mii de oameni. A ieşit cum mi-am dorit”.

(C.C, M.V, A.M)