25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:05
No menu items!

A murit actorul Mircea Albulescu

spot_img

În urmă cu doi ani a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă la  Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. 

Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai mari actori români, profesor universitar (doctor în arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Pe numele său adevărat Albulescu Iorgu, s-a născut pe 4 octombrie 1934 în București. A fost absolvent al școlii medii tehnice de arhitectură, devenind „conductor-arhitect”.

Începe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular „Ana Ipătescu”, iar în 1950 este angajat la Teatrul Național ca „artist corp ansamblu” (figurație).

În 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu.

Mircea Albulescu are o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din București, Teatrul de Comedie din București, Teatrul Național din București.

În film Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală.

Actorul a fost membru al Uniunii Ziariștilor și a colaborat mulți ani cu reviste dedicate teatrului și cinematografiei, dar și cu alte publicații. Mircea Albulescu este și autor de versuri și proză scurtă.

Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit „Premiul Național pentru întreaga activitate artistică”, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor în 2003, dar și „Premiul pentru întreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005.